Knarkhandel i Sahlgrenskas entré - tvingas sätta in vakter

GP kan avslöja att Östra sjukhuset som ingår i Sahlgrenska universitetssjukhuset, sedan slutet av förra året haft ett växande problem med narkotikaförsäljning och stökigt beteende i sin huvudentré. I mitten av januari kände ledningen sig tvungen att sätta in extra vakter.

ANNONS
|

- Det var en helt ohållbar situation som vi inte kunde acceptera. Personal som bevittnade detta kände såklart oro och obehag. Befogade känslor, säger Peter Alverman, säkerhetschef för Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Problemen började redan i slutet på 2015. Det var personal på Pressbyrån som ligger intill sjukhuset som hörde av sig. De hade märkt av narkotikaförsäljning och stök i anslutning till och i deras lokaler. I början av året flyttade alltså stöket och knarket in i Östra sjukhuset entré.

- I början var det mest på förmiddagarna så vi satte in extra vaktpersonal vid den tiden på dagen. Av trygghetsskapande skäl ökade vi sen närvaron till att gälla hela dagen, säger Peter Alverman.

ANNONS

- Det är ju fullständigt oacceptabelt och vi måste komma till rätta med det, fortsätter han.

Enligt Peter Alverman har polis varit på platsen flera gånger för att kontrollera misstänkta personer, gjort beslag och försökt skapa lugn.

- Vi har haft ett väldigt bra samarbete med polisen men de har ju såklart inte möjlighet att vara där hela tiden, säger han.

Polisen bekräftar för GP att man har haft personal på platsen frekvent under januari månad.

- Men för mer detaljerad information om våra insatser där så får jag hänvisa till polisen i Nordost, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

GP har sökt olika chefer hos polisen i Nordost under måndagen.

Att Sahlgrenska behöver sätta in väktare eller ordningsvakter vid olika delar av sjukhusets avdelningar är inget nytt. Vårdförbundets tidning Vårdfokus berättade till exempel i december 2015 om att Östra fått sätta in väktare vid psykakuten på grund av våld och hot. Men att väktare skulle behövas vid sjukhusets huvudentré är alltså något nytt. Peter Alverman hoppas dock att det kommer att bli en ny standard att det finns ordningsvakter på sjukhuset dygnet runt.

ANNONS

- Ja det gör jag. Jag tror det behövs. Sedan vi har tillsatt extra vaktpersonal så har situationen lugnat ner sig. Men vi har valt att ha kvar vakterna för att situationen inte ska eskalera igen och för att patienter, personal och besökare ska kunna känna sig trygga, säger han.

ANNONS