Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Knökfullt på Jättestensskolan till hösten

Knappt hälften av de barn som har sökt till förskoleklass på Jättestensskolan får plats här i höst. Föräldrarna har inget annat val än att åka längre bort – för i höst blir förskoleklassen obligatorisk.
– Vi vet inte hur vi ska lösa det här. Vi vill ju inte flytta, säger mamman Ulrika Oskarsson som har flera timmars restid varje dag att vänta.

Hur mår egentligen skolan, förskolan och äldreomsorgen i Göteborg? Det debatterar politikerna i GP:s livesända valdebatt i Stenhammarsalen på tisdag klockan 17.30.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Några som i allra högsta grad berörs av de här frågorna är Ulrika Oskarsson och Fredrik Sjöberg.

De bor med sina två barn i ett hus 470 meter från Jättestensskolan i södra Biskopsgården. Promenadavståndet till skolan och förskolan lockade när de köpte huset. Men när sexåriga sonen Dante börjar förskoleklass i höst får han inte plats på skolan i området.

– Vi blev chockade. Man vill ju att barnen ska ha nära till skolan. Blir det för krångligt så, jag vet inte vad vi ska göra..., säger Ulrika Oskarsson.

116 barn sökte förskoleklass här till hösten i första hand. Av dessa fick 50 barn plats - och alla har syskon på skolan, eftersom syskonförtur råder.

Jättestensskolan är den kommunala skola i Västra hisingen där söktrycket har varit störst. Även Landamäreskolan fick säga nej till förstahandssökande. Här får 80 barn plats, inklusive fem särskoleplatser, och 104 barn hade sökt skolan i första hand och på Torslanda F-5 var det två barn som inte fick plats.

I Göteborg får den som bor närmast plats på skolan.

– Det spelar ingen roll att vi bor nära när ändå nästan bara barn som redan har syskon på skolan får gå här. Det är bra med syskonförtur, men skolan måste byggas ut, säger Ulrika Oskarsson.

Ulrika Oskarsson vill att hennes son ska få gå i skolan tillsammans med sina kompisar i området. Nu sprids istället barnen ut. Det blir också svårare att hinna med fritidsaktiviteter eftersom familjen kommer hem så sent.

En annan förälder i området som vill vara anonym berättar att hennes familj har investerat flera miljoner i ett hus för att bo nära en bra skola. Hon är upprörd över att de nu inte får plats. Istället fick sexåringen plats på en skola fyra kilometer från hemmet - åt fel håll för familjen. De har inte möjlighet att köra sitt barn till Länsmansgården eller Torslanda och ringde därför runt till 20 andra skolor i kommunen. Men inte heller här fick barnet plats. Det slutade med att barnet fick en plats på en skola i Mölndal.

"Ovanligt många sökanden"

Ulrika Oskarsson och Fredrik Sjöbergs son Dante fick plats på en skola som ska flytta till Länsmansgården, 30 minuters resa med kollektivtrafik från hemmet. Att skolan skulle flytta längre bort fick familjen ingen information om när de sökte skola. Föräldrarna valde istället en skola i Torslanda eftersom några av Dantes kompisar hamnar här.

Enligt Peter Johansson, sektorschef för utbildning, ska alla barn erbjudas en plats inom två kilometer från hemmet. Annars kan de få en plats på exempelvis Sjumilaskolan.

Familjen har överklagat ärendet, men ser små chanser att få rätt eftersom inget formellt fel har begåtts. Peter Johansson säger att många överklaganden har kommit in.

– Det är ju ovanligt många sökanden just i år. Men tittar man tillbaka har Jättestensskolan varit översökt även tidigare.

– Det är klart att det är olyckligt att alla som söker inte får plats.

Det finns fem skolor i Lundby som skulle passa bättre för familjen, eftersom de är relativt nära och ligger åt rätt håll när föräldrarna ska ta sig till sina jobb. Men eftersom inte familjen tillhör stadsdelen finns det inte plats för Dante här.

I juli centraliseras skolorganisationen. Det innebär att det kan bli lättare att få plats på en skola även utanför stadsdelen nästa år.

– När stadsdelsgränsen inte finns är det bara närheten och syskonförturen som styr, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för skolan.

Ny skola planeras

Redan förra året berättade GP att det var fullt på skolan. Då nekades 30 barn en plats. Tidigare har man byggt baracker på skolan för att kunna ta emot fler barn, men de är också fulla.

– Det byggs mycket nya bostäder runt skolan. Då kommer ändå fler barn söka hit, säger Ulrika Oskarsson.

Göteborgs kommun har planer på att bygga en ny skola intill Jättestensskolan. Här blir det förskoleklass och lågstadium, medan Jättestensskolan som idag är en F-9-skola kommer bli en 4-9-skola.

– Totalt blir det plats för ytterligare runt 200 elever. Skolan är högt prioriterad av stadsbyggnadskontoret, för att bygga ikapp underskottet, säger Johan Nyström, planeringsledare på lokalsekretariatet.

Men någon detaljplan har ännu inte tagits fram och Johan Nyström tror att skolan kan vara klar först till 2023.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.