Klassisk krog tvingas slå igen

Efter klassiska Murveln tvingas nu även kvarterskrogen Fair Play bort från Femmanhuset. När varuhuset ska renoveras finns det inte längre plats för puben. – Vi hade gärna varit kvar. Jag tycker det är en tråkig utveckling, säger krögaren Olle Carle.

ANNONS
|

Femmanhuset i Nordstan genomgår en omfattande renovering. Fram till för ett par år sedan hade köpcentret varit sig i stort sett likt sedan det öppnade 1970 - samma år som den klassiska restaurangen Murveln slog upp sina portar.

Under 2015 tvingades den klassiska restaurangen bort då Hufvudstaden som äger Femmanhuset ville använda lokalerna för andra ändamål.

LÄS OCKSÅ:Restaurang Murveln tvingas slå igen

Nu haräven systerrestaurangen intill, Fair Play, tvingats att stänga igen. Krögaren Olle Carle tog över Murveln 1975 och drev fram till årsskiftet även Fair Play som legat i Femmanhuset sedan 1995.

"Tvingas bort"

– Man kan säga att vi tvingas bort. Vi hade gärna varit kvar. Verksamheten gickbra och vi hadeen bra kundtillströmning. Men hyreskontraktet har gått ut och vi har blivit uppsagda. Vi tycker att det finns ett behov även för den här typen av restauranger som vi har bedrivit, men det är inte mycket vi kan göra åt saken, säger Olle Carle.

ANNONS

När Murveln stängde igen 2015, utvecklade Daniel Massot, Hufvudstadens dåvarande chef för bolagets Göteborgsverksamhet, framtidsplanerna för Femmanhuset.

– Femman ska öppnas upp, ges mer rymd och vara mer inbjudande både från ut- och insidan. Miljön ska bli ny och fräsch med fokus på bra mode, kafé och restaurang. Vi kommer att ge Femman en tydlig visuell och konceptuell identitet, berättadeDaniel Massot.

Renoveringen av Femmanhuset väntas vara klar under 2017 och flera nya butiker har redan etablerat sig i köpcentret.

Nya butiker har öppnat

Bland annat har den italienska restaurangenPane Fresco,Naked Juicebar och klädbutikerna Odd Molly och Boomerang öppnat upp på Femmans övre våningsplan.

Olle Carle, som via sitt bolag Carles Matsalarhar drivit Murveln och Fair Play, är rädd för att Femmanhuset i framtiden kommer att tappa sin själoch bli ett sterilt varuhus utan en egen identitet.

– Nu gör man det lite fräckare med stora internationella varumärken, med vad man verkar tycka är lite häftigare koncept. Jag tycker det är en tråkig utveckling. Jag hade gärna sett att det fanns utrymme för lite enklare och udda småföretagarkoncept också och inte bara de stora kedjorna som finns i alla varuhus. Jag tycker det är en jättetråkig utveckling, säger Olle Carle.

Han berättar att både Murveln och Fair Play varit mötesplatser för människor från vilt skilda bakgrunder.

ANNONS

– Det har varit det fina med våra restauranger. På Murveln kunde duträffa galaklädda människor på väg till operan som tog sig en öl bredvid hantverkare som precis hade avslutat arbetsdagen. Samtidigt kunde du se människor stå och spela roulett. Det var en salig blandning av människor i en positiv mening. Lite som man ser på engelska pubar, säger Olle Carle.

Letar nya lokaler

Ulrika Carlsson är VD för Nordstans Samfällighet. Hon vill inte lägga någon värdering i att även Fair Play nu försvinner från Nordstan.

– Det är Hufvudstaden som är hyresvärd och jag vill inte lägga någon synpunkt gällande vilkade vill ha som hyresgäster, säger Ulrika Carlsson.

GP har under tisdagen sökt representanter för Hufvudstaden för en kommentar.

Olle Carle uppger att han nu letar efter nya lokaler för att kunna driva vidare sin verksamhet.

– Vi letar. Eventuellt skulle vi kanske kunna döpa en ny restaurang till Murveln, men då gäller det att vi hittar något ganska snabbt. Annars faller väl konceptet och namnet i glömska, säger Olle Carle.

Fair Plays hyreskontrakt gick ut vid årskiftet och just nu är den gamla restaurangen en byggarbetsplats.

– Jag vet inte riktigt vad som kommer att ersätta den. Jag har hört att det ska bli en stor hörnentré där, men det är inget jag vet säkert, säger Olle Carle.

ANNONS
ANNONS