Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: Robin Aron

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Klart: Senare stängningstider för krogarna

  Framöver kommer stadens nattliv att kunna ha öppet till klockan 05 även under fredagar, det beslutet fattades av kommunfullmäktige.
  – Det är positivt att göteborgarna nu kan ta del av stadens nattliv ännu längre, sa Helene Odenjung (L).

  Enligt ett beslut som kommunfullmäktige fattade 2012 har stadens nattliv haft möjlighet att ha öppet till klockan 05 på lördagar, men bara till klockan 03 på fredagar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Nu är det slut på det.

  En bred majoritet i fullmäktige sa på torsdagen ja till att krögarna nu kan stänga så sent som klockan 05 hela helgen.

  – I dag kan vi äntligen rätta till detta, sa Helene Odenjung (L), med hänvisning till det tidigare beslutet.

  Liberalerna ville ursprungligen se möjligheten för krogarna att ha öppet till 05 under samtliga vardagar. Men det gick inte Socialdemokraterna med på.

  Kompromissen blev i stället att man enades om helgerna.

  – Polisen gör i dag en annan bedömning än 2012, och då är det rimligt att återgå till klockan 05. Stadens nöjesliv är en viktig komponent nu när staden växer, sa Ann-Sofie Hermansson (S), i talarstolen.

  LÄS MER: Krögarna välkomnar senare öppettider

  "Vuxna Göteborgare kan själva bestämma när de ska hem"

  Hon fick medhåll från Hampus Magnusson (M).

  – Det är absurt att 05-tiderna är tillåtna i Stockholm och Malmö, men inte i nöjesstaden Göteborg. Vuxna Göteborgare kan själva bestämma när de ska hem.

  Socialdemokraternas samarbetspartners i Vänsterpartiet och Miljöpartiet motsatte sig beslutet. Man menar att senareläggningen av stängningen kommer innebära ökat våld och ett bakslag för folkhälsan.

  – Jag tror att ökade försäljningstider ökar andelen alkohol som intas, och därmed ökar våldet, sa Karin Pleijel (MP).

  – Ann-Sofie Hermansson säger att krögarna är ansvarsfulla i Göteborg, det är vi eniga om. Men problemen finns inte på krogarnas insida, utan utanför. Det är där slagsmålen sker, sa Ann Karlsson (V).

  Motverkar svartklubbar

  Liberalerna, som drivit frågan länge, hävdar att de tidigare stängningstiderna har bidragit till att fler svartklubbar börjat bedriva sin verksamhet i staden.

  – Vi varnade för vad som skulle hända. Att festen skulle flytta ut. Om vi tittar i backspegeln ser vi att vi fick rätt, sa Helene Odenjung (L).

  Men i höstas skrev Socialresursförvaltning i ett yttrande att det saknades grund för påståendet om samband mellan stängningstider och svartklubbar.

  Även polisen har i ett tidigare remissvar uttryckt att den tidigare begränsningen av tiderna inte lett till antalet svartklubbar ökat.

  Förslaget röstades igenom med 60 röster emot 20. Kommunfullmäktige beslutade även att socialresursnämnd ska följa upp konsekvenserna av beslutet och göra en utvärdering om två år.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.