Klart för sprututbyten i Göteborg

Snart är det fritt fram för sprututbyten för missbrukare i Göteborg. Det klubbade kommunstyrelsen igenom under onsdagen.

ANNONS
|

Beslutet innebär att kommunenkommer att kunnatillhandahålla rena sprutortill narkotikamissbrukare som injicerar droger.Dettaefter att ett yrkande från Socialdemokraterna, Miljöpartietoch Vänsterpartiet gått igenom med stöd från Liberalerna.

Nu får social resursnämnd i Göteborg i uppdrag att förbereda sig för ett kommande införande av sprututbytesverksamhet. Första mars 2017 förväntas regeringen att ändra lagen så att sprututbyten blir möjliga att införa på eget initiativi ävenregioner och landsting.

I de rödgrönas yrkande skriver man bland annat att ett villkor för sprututbyten ska vara att det inte ersätter andra vård- och behandlingsformer och att verksamheten ska ske i nära samarbete med regionen.Det huvudsakliga syftet ska vara att få personer attlämna sitt missbruk.

ANNONS

Moderaterna och Kristdemokraterna varemot beslutet.

"Vi menar att det är fel att bidra till drogmissbruk genom att tillhandahålla sprutor och kanyler" skrevM och KD i ett gemensamt yrkande.

ANNONS