Klart att Fjällskolans högstadium läggs ned

ANNONS
|

- Det är ett oerhört tråkigt och kortsiktigt, beslut säger Anna Ulén, förälder med barn i Fjällskolan. Vi är många föräldrar och elever som valt Fjällskolan just för att den är liten, för att vi tycker att det är bra. Vi har inte samma problem på Fjällskolan som på Sannaskolan och Nordhemsskolan, som nu dessutom blir ännu större när våra elever flyttas dit.

Förra veckan anordnade elever på Fjällskolan en strejk för att protestera mot den föreslagna flytten.

- Strejken kommer att fortsätta efter lovet, säger Elsa Alm som går i åttan. Vi hoppas att politikerna kommer att ändra beslutet.

ANNONS

Hon tycker inte att de fått någon chans att berätta hur de vill ha det eller komma med egna förslag.

- Det presenterades som ett förslag som kommer att gå igenom för ett par månader sedan, säger hon. Det är ingen som riktigt har lyssnat på vad vi tycker. Det är väl fem politiker som vill ha det så här, det känns ganska odemokratiskt.

Bosse Parbring (MP) är ordförande i Majorna-Linnés stadsdelsnämnd. Han var på Fjällskolan och pratade med de strejkande eleverna förra veckan.

- Jag förstår att de inte vill flytta från en skola de trivs på, men vi behöver göra detta för att få en jämnare fördelning av elever mellan skolorna i stadsdelen. Jag tycker det är viktigt att de fortsätter engagera sig, och jag hoppas att de vill vara med och påverka hur flytten ska se ut nu under våren.

Den främsta orsaken till omorganisationen är att barngrupperna i stadsdelen kommer att växa de närmaste åren. Man vill prioritera att yngre barn får nära till skolan. En annan viktig punkt är att se till att få en jämn fördelning av elever mellan skolorna, och därmed undvika kostnader för tomma lokaler på en del skolor samtidigt som andra är trångbodda.

ANNONS

Men i tisdags klubbades ändå beslutet att genomföra omorganisationen av skolan i stadsdelen igenom.

- Styrkan i det här beslutet ligger i att samtliga rektorer på skolorna i stadsdelen varit involverade och står bakom det, säger Bosse Parbring. Det gör att jag känner mig trygg i beslutet.

Anna Ulén anser att omorganisationen skapat oro både hos elever, föräldrar och pedagoger.

- Det här måste ju vara strålande affärer för många friskolor, säger hon. Där satsar man på småskalighet, medan kommunala enheter bara blir större och större. Jag vet att många med mig nu tittar på andra skolor som känns tryggare. Det kan väl ändå inte vara det kommunen vill?

Och eleverna har inga planer på att ge upp.

- Vi ska prata med eleverna på Nordhemsskolan, säger Elsa Alm. De vill ju inte ha oss där heller. Vi får ta till alla åtgärder vi kan så att vi slipper flytta.

Fakta: Ny skolorganisation

Skolorganisationen i Majorna-Linné ändras från hösten 2015. Den största förändringen är att Fjällskolans högstadium läggs ned. Omkring 150 elever berörs.

Enligt stadsdelsnämndens beslut ska dessa klasser flyttas till Nordhemsskolan.

ANNONS