Kinesiska muren-husets framtid ännu oviss

ANNONS
|

- Jag tror inte det, tyvärr, sa kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) efter gårdagens beslut att husets framtid ska utredas vidare av stadsledningskontoret.

För snart fyra år sedan räddades huset undan rivning av byggnadsnämnden.

För ett år sedan var inriktningen att huset skulle omvandlas till hyreslägenheter. Fastighetsägaren, kommunala Higab, gjorde en utredning som pekade på att det skulle bli för höga hyror efter en upprustning av fastigheten på närmare 80 miljoner kronor.

Hemvist för dataspelsindustri

Det kommunala bolaget kom därefter fram till att huset kan bli en hemvist för unga företagare inom dataspelsindustrin.

Denna upprustning skulle vara lika dyr som för bostadsändamål, konstaterade kommunens tjänstemän.

ANNONS

Men detta betyder inte att hyreshus-alternativet nu fått ny aktualitet:

- Kraven på bostadshus är så höga att jag tror kostnaden blir ännu högre än om huset används för verksamheter, säger Anneli Hulthén.

Fortsatt utredning

Hon är irriterad över att Higab, i samarbete med Business region Göteborg, i sin utredning "detaljstyrt" användningen av huset till dataspelsindustrin.

Gårdagens beslut i kommunstyrelsen innebär att Kinesiska muren skickas i retur till tjänstemännen för utredning av vad som är minsta möjliga renovering eller om det räcker med enbart grundförstärkning.

Under hösten dök konstinstitutet ICIA upp med förslaget att göra Kinesiska muren till en mötesplats för barn och vuxna med modern konst och design som samlande innehåll.

ANNONS