David Lega Kristdemokraterna
David Lega Kristdemokraterna Bild: Oliver Lindkvist

KD: Göteborgarna ska kunna få LSS-stöd i grannkommuner

Nästa år införs LOV inom daglig verksamhet. Då vill Kristdemokraterna att det ska vara möjligt att välja utförare i kranskommuner.
– För många göteborgare innebär det kortare restid och fler aktörer, säger David Lega (KD)

ANNONS
|

Efter årsskiftet ska LOV inom daglig verksamhet införas. Det innebär att man ska kunna välja bland privata utförare.

Inför det föreslår stadsledningskontoret att man drar ner på tio procent, drygt 60 miljoner kronor, av kommunens resurser som i dag tillförs daglig verksamhet. Detta eftersom att staden har högre kostnader jämfört med andra kommuner.

Kristdemokraterna vill utöver det att brukarna ska få möjlighet att söka daglig verksamhet hos privata utförare i grannkommuner. Och båda förslagen ser ut att gå igenom.

– Det handlar om att säkerställa att det finns rätt utbud av av utförare när LOV inom daglig verksamhet införs. Många kranskommuner har i dag en välfungerande verksamhet, då är det fullt rimligt att man kan erbjuda Göteborg den hjälpen, säger kommunalrådet David Lega (KD)

ANNONS

Vill undvika situation med få utförare

Han vill undvika situationen som uppstod när LOV inom hemtjänst infördes – att utförarna var få.

– Vi såg hur många oroliga aktörer det var i hemtjänst. Många ville inte starta upp i Göteborg på grund av de rödgrönas politik, säger David Lega.

Enligt honom kommer systemet inte innebära ökade kostnader för brukarna.

– Det ska vara våra taxor och våra regler. Man blir godkänd i Göteborg, men verksamheten behöver inte ha sitt säte här. Man har rätt att söka till verksamhet i Mölndal exempelvis, säger David Lega.

Han utesluter inte en liknande lösning i hemtjänst i framtiden.

– Det är ju till och med enklare än det här, säger han.

Vill att förslaget utredas ordentligt

Daniel Bernmar (V), kommunalråd med ansvar för äldrefrågor, är emot både stadsledningskontorets och KD:s förslag. Han menar att man helt har missat att utreda konsekvenserna.

– Att skära ner på 60 miljoner, det är otroligt mycket pengar. Att göra det utan konsekvensbeskrivning är verkligen att agera oansvarigt, säger han.

Att öppna upp för utförare i kranskommuner tror han i sin tur kommer leda till ökade kostnader.

– Det blir fler sträckor, längre resor, och ännu mer kontroll. Kostnaderna ökar betydligt, samtidigt som man vill skära ner kostnader. Sedan vet man inte ens är tekniskt möjligt att införa något sånt här, säger Daniel Bernmar.

ANNONS

Kommunstyrelsen tog i förra veckan beslut för både stadsledningskontoret och KD:s förslag. Nästa torsdag väntas kommunfullmäktige ta ett slutgiltigt beslut i frågan.

LÄS MER: Göteborg - framgångssaga eller luftslott? Missa inte GP:s valdebatt den 24 april

ANNONS