Katten skrämde bort svinen i Balltorp

I Göteborgsområdet har vildsvin som tar sig in i tätbebyggda områden varit ett bekymmer i över ett decennium. Frågan är om svinen som letade sig in bland husen i Balltorp vågar sig tillbaka.
– En katt som vill markera sitt revir skrämde upp den lilla grisen rejält. Den voltade runt och flydde tillbaka in i skogen, skrattar Linda Karlzon, 40, som bevittnade skådespelet.

ANNONS
|

Under natten mot långfredagen upptäckte Linda Karlzon från sin lägenhet hur två vildsvin hade letat sig in på hennes gård vi Peppareds torg i Balltorp i Mölndals kommun.

– Det ena svinet var jätte jättestort. Jag tänkte vad fasen är det egentligen som kommer lunkande, säger Linda Karlzon.

Hon berättar att det stora svinets sällskap var betydligt mindre och att de två grisarna började att böka runt i en rabatt intill ett av hyreshusen. Ostörda fick de dock inte vara.

– Nej, plötsligt kom det en katt, tittar man noga kan man se den på en av bilderna som jag tog. Katten verkade vilja markera sitt revir och när den närmade sig blev den lilla grisen görrädd och voltade och sprang tillbaka in i skogen, skrattar Linda Karlzon.

ANNONS
Svinens besök i Balltorp dokumenterades av Linda Karlzon, 40.
Svinens besök i Balltorp dokumenterades av Linda Karlzon, 40. Bild: Privat

Det större svinet var dock inte lika lättskrämt, men efter en stund berättar Linda att även detta djur tog flykten tillbaka till skogen.

"Riktigt skräckinjagande"

Linda Karlzon berättar att hon förvisso blev road av händelsen, men att det hon bevittnade ändå har fått henne att tänka till.

– Den stora grisen var hur stor som helst, den var riktigt skräckinjagande. Hade jag haft hund hade jag inte direkt velat gå ut med den på kvällarna efter det här, säger hon.

Problemen med att vildsvin letar sig in i tätbebyggda områden är inget nytt. Göteborgs stad uppskattar att djuren varit etablerade i närområdet i omkring 15 år.

2014 rapporterade GP bland annat om hur en man mötte sex svin när han var på väg till jobbet i Billdal söder om Göteborg. Efter att en stor sugga gick attack mot honom lyckades han hålla sig borta från djuret genom att hoppa och hänga sig i ett nära tre meter högt bullerplank.

LÄS OCKSÅ: Attackerad av vildsvin: "Jag var inte kaxig"

– Besten, som säkert vägde en bit över 150 kilo, stod och grymtade och flåsade en meter under mig. Jag var inte kaxig – snarare panikslagen. Hade den ställt sig på bakbenen hade den nått mig, berättade mannen då för GP.

ANNONS

Normalt inte farliga för människor

I samband med den händelsen skrev Göteborgs stad i ett pressmeddelande att vildsvin normalt sett inte är farliga för människor.

LÄS OCKSÅ: Ropa och tjoa då du möter vildsvin

– Vildsvinen vill undvika människor och springer helst åt ett annat håll om de märker att en människa närmar sig. Men om en människa dyker upp utan att vildsvinet märkt något agerar det annorlunda. Eftersom vildsvin har dålig syn och navigerar med hjälp av sitt luktsinne vill de gå närmare för att försöka uppfatta vad människan är för något och om den är farlig, har viltförvaltaren Magnus Strandberg tidigare berättat för GP.

– Tyvärr är det då så att de rusar fram och sedan står och vädrar och grymtar för att försöka fånga upp doften av människan. Den situationen uppfattas oftast som hotfull av människan. Springer människan då iväg så följer vildsvinet efter för det vill fortfarande försöka förstå om människan är farlig eller inte, berättade Strandberg fortsatt i samband med attacken 2014.

Hisingssvin vägde 217 kilo

För att hålla vildsvinspopulationen nere bedrivs bland annat skyddsjakt på djuren. 2016 uppskattade Göteborgs stad att det fanns omkring mellan 100 – 200 vildsvin i Göteborgs kommun.

Skyddsjakten på djuren försvåras bland annat av att djuren främst är ute och rör sig under nattetid i jakten på föda och annars håller till långt in i skogen och i otillgängliga områden. När djuren upptäcks inne i tätbebyggda områden kan inte jägarna heller bara skjuta dem av säkerhetsskäl för människor.

ANNONS

2010 sköts bland annat ett svin som vägde 217 kilo på Hisingen i Göteborg.

LÄS OCKSÅ: Gigantiskt Hisingssvin skjutet

ANNONS