Katarina skickades hem - timmar efter förlossningen

Sex till åtta timmar. Så länge får mamma och bebis vara på BB innan de skickas hem från Sahlgrenska i Göteborg. Katarina Jönsson skickades hem med nyfödda sonen, och är kritisk till de nya riktlinjerna. – Man blir bestulen på en väldigt fin upplevelse. Och där ligger man, helt omtöcknad, söndertrasad och bara väntar i fem-sex timmar för att sedan behöva halta hem.

ANNONS
|

Från den 30 januari i år är det inte längre frivilligt med tidig hemgång för omföderskor och isamband med att beslutet fattade höjdes flera kritiska röster – från såväl barnmorskor och andra inom vården till omföderskor.

Men förändringen har fallit väl ut, enligt Corinne Pedroletti, som är verksamhetschef för obstetrik inom Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi har följt upp det här väldigt väl med barnmorskemottagningarna och barnläkarna. Vi har även undersökt vad kvinnorna, vad paren, säger. Deltagarna i frivilliggruppen har varit nöjda, sa hon i slutet på januari.

Men för Katarina Jönsson, som födde soneni slutet på april, lämnade det en väldigt dålig eftersmak att bli hemskickad bara någratimmar efter förlossningen.

ANNONS

– Jag känner att man behöver belysa hur det faktiskt är med tidig hemgång, säger Katarina, som var en av de sista att föda på BB i Mölndal innan det stängdes.

– Om jag hade blivit dåligdär, hade jag inte kunnat stanna kvar ändå, utan blivit tvungen att fraktas till Östra sjukhuset i stället, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Nyfödda skickas hem samma dag

"Det görs klart väldigt tydligt"

Katarina berättar att man som omföderska får information om den tidiga hemgången redan hos barnmorskan på mödravårdscentralen, och att det klargörs vad som förväntas av mamman.

– Redan hos barnmorskan, innan man ens föder, får man information om att man ska vara ute efter sex timmar. Det görs klart väldigt tydligt vad som förväntas av en, säger hon.

Efter att Katarina fött sin sonfick hon information direkt om den tidiga hemgången.

– Det la fram det ungefär som ”har du hört talas om tidig hemgång?”. Det följer med hela tiden. Och där ligger man: sydd, ihopplåstrad och bara ligger och väntar på att bli hemskickad.

För Katarina innebar det att hon inte vågade sova eller slappna av, utan att det ständigt kändes som att hon hade skon utanför dörren.

– Man blir bestulen på en väldigt fin upplevelse. Och där ligger man, helt omtöcknad, söndertrasad och bara väntar i fem-sex timmar för att sedan behöva halta hem.

ANNONS

"Omänskligt och beklagligt"

Ytterligare ett problem med den tidiga hemgången för omföderskor, är enligt Katarina att man redan har barn hemma. Katrina själv har en dotter som är fem år.

– Man behöver verkligen i alla fall en natt, där man får vila upp sig. Hela konceptet är omänskligt och man blir berövad på trygghetskänslan. Det är beklagligt att man monterar ner kvinnovården på det här sättet, säger Katarina.

Riktlinjerna för vem som kvalificeras för tidig hemgång, är enligt Sahlgrenska att kvinnan ska vara omföderska, ha haft en normal graviditet och förlossning och att både mamma och barn ska må bra. Efter en hälsoundersökning ska de därefter lämna förlossningen efter sex-åtta timmar.

– Men vad är sex timmar då? Från att han kom ut? När man är klar? Den informationen fick jag aldrig, så jag väntade på att bli utkastad ungefär, säger Katarina.

Fotnot:

Enligt Katarina Yngvesson på Sahlgrenskas presstjänst är tidig hemgång frivillig, men enligt henne erbjuds tidig hemgång som ett förstahandsalternativ till förstföderskor med normal graviditet och normal förlossning.

ANNONS