Kat farligare än man trott

ANNONS
|

Att så unga människor får hjärtinfarkt utan att ha en bakomliggande hjärtsjukdom är mycket ovanligt. Därför finns det all anledning att sluta betrakta kat som en nästintill ofarlig och ganska mild drog, menar Kai Knudsen. Förutom de stora social problem missbruket medför finns det alltså också risk för en rad allvarliga hjärt-kärlsjukdomar.

- Jag tror tyvärr att dessa effekter är ganska dåligt kända i de kretsar som missbrukar kat, säger Kai Knudsen.

Han menar att det är dags för riktad upplysning direkt till missbrukarna. Annars kan man inte utesluta att fler drabbas av allvarliga, ofta livshotande skador på grund av sitt missbruk. I Sverige är missbruket främst koncentrerat till Göteborg, Stockholm och Malmö med stora grupper personer med bakgrund i Somalia och Etiopien. Hittills är det huvudsakligen de sociala effekterna av missbruket som uppmärksammats i Sverige.

ANNONS

Men det mer okända sambandet mellan missbruk av kat och en rad allvarliga akuta hjärtsjukdomar har nyligen visats i en vetenskaplig studie från sex gulfstater i Mellanöstern. Tuggandet av katbladen är en social tradition i många länder i arabvärlden, främst i Jemen och på Afrikas horn, i Somalia och Etiopien. Där betraktas det som ett stort folkhälsoproblem.

I studien som publicerades i tidskriften Circulation i mitten av december visar man att katmissbruk i sig kan leda till akuta hjärtsjukdomar. Det vill säga att den som drabbas inte har andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom - som rökning, förhöjt kolesterol, fetma, diabetes eller liknande. Den utlösande faktorn är tuggandet av katbladen, ofta ett långvarigt och massivt missbruk.

Bland de 7 400 i studien som kom in med en infarkt klarade sig kat-missbrukarna sämst. De hade en allvarligare infarkt, högre risk att dö, återkommande bröstsmärtor, oregelbunden hjärtrytm och drabbades oftare av plötslig hjärtdöd och stroke än de som inte tuggade kat. En orsak till den högre dödligheten och sjukligheten kan vara att symptomen döljs av drogens smärtlindrande effekt, tror forskarna.

Det finns inga siffror på hur utbrett kat-tuggandet är i Sverige. Med tanke på att tullen årligen gör stora beslag av den svårsmugglade växten, anses missbruket som ganska konstant. Till Sverige kommer kat huvudsakligen via Holland där den klassas som grönsak. I Göteborg genomfördes en enkätundersökning bland somaliska medborgare för ett par år sedan. Då visade siffrorna att hälften av männen och 20 procent av kvinnorna hade använt kat.

ANNONS

Catha edulis, katväxten vars blad tuggas.

Är narkotikaklassad.

Kat är centralstimulerande och beroendeframkallande.

Det aktiva ämnet katinon, liknar amfetamin.

Katinon höjer hjärtrytmen och blodtrycket och gör att hjärtats kranskärl drar ihop sig.

Källa: Tidskriften Circulation 2011;124:2681-2689

ANNONS