Karta: Här sker flest rån i Göteborg

ANNONS
|

Mellan januari och juli i år anmäldes 555 rån mot personer och butiker i Göteborg. Det är nästan tre rån per dygn. De flesta inträffade kring myllrande platser som Nordstan, centralstationen, Avenyn och Järntorget.

Vill du se rånkartan i större format - klicka här.

Läs också: Brutala rån på dagtid oroar göteborgare

Tony Westerberg, kriminalinspektör på Göteborgspolisens rångrupp i city, förklarar att polisen i mån av tid försöker synas på de utsatta platserna.

- Men det är svårt att mäta hur mycket brott som förebyggs den vägen, säger han.

Nyckeln till att klara upp rånen är att konkreta spår säkras i början av utredningen. Tony Westerberg berättar att polisen, för att få en bild av händelseförloppet, gärna tar med sig offret till brottsplatsen.

ANNONS

- Där vi har en chans gör vi väldigt mycket i början. På platsen kollar vi hur det ser ut och hämtar in spårvagnsfilmer, exempelvis. Vi lägger mycket tid på att titta på övervakningsfilmer och där får vi träff ibland, säger han och fortsätter:

- Det händer att man griper någon på brottsplatsen, men oftast är det mycket pysslande i efterhand. Ju duktigare polisen är på platsen desto enklare är det att jobba vidare.

Två av rångruppens spanare rör sig mycket ute på gatorna i centrum.

- Vi åker dit vi tror att gärningsmännen finns och tittar om någon stämmer överens med signalement. Det är svårt att sitta inne på stationen och lyckas med de här rånen, man måste ut och leta lite också.

Via inre spaning kontrollerar polisen vilka som begått liknande brott tidigare och om det går att urskilja mönster för att knyta samman olika rån.

Tony Westerbergs poliser fick tillsammans med rångruppen i Angered stopp på två unga rånare i juni. Männen har varit i rätten misstänkta för att tillsammans eller var och för sig ha genomfört totalt tolv rån samt två rånförsök mot personer och butiker inom loppet av fem månader. Duon uppträdde maskerade, hotade sina offer med pistolliknande föremål och var i flera fall våldsamma.

ANNONS

- De här två rörde sig i city, Angered och på Hisingen, och gjorde samma sak hela tiden, så det är viktigt att titta på gamla rån.

En trend är att skjutvapen används allt oftare – vilket skedde i 35 procent fler butiksrån första halvåret i år jämfört med samma period förra året, enligt en undersökning från Handels.

- Annars är det ofta kniv eller att man håller handen innanför jackan och säger att man har pistol. Det räcker oftast för att folk ska bli rädda, säger Tony Westerberg.

Många rån är i slutändan svåra att lösa.

- En kille som är ute och går mitt i natten och blir nedslagen bakifrån, och sedan inte minns något. Det är nästan omöjligt. Då finns inget att gå på.

Att blir rånad är en omskakande upplevelse, inte minst när våld förekommer. Den drabbade kan uppleva krisreaktioner som sömn- och ätstörningar och rädsla för att gå ut, enligt Kristina Gräslund på Göteborgs stads Stödcentrum för brottsutsatta. Skuldkänslor är också vanligt.

- Att bli bestulen är en sak, men att bli rånad är mer av ett trauma, säger hon.

- Hur djupt det sitter är individuellt. Tidigare negativa händelser som är obearbetade kan ge en förstärkningseffekt. Det är inte ovanligt att det i samtalen även kommer fram annat som man kan behöva prata om.

ANNONS

Unga på väg ut i livet kan störas extra mycket.

- Man kan behöva jobba mycket med att återfå förtroendet för omgivningen. Äldre har förmodligen en annan mognad, men också mer bagage, säger Kristina Gräslund.

Hon förklarar att reaktionerna ofta är övergående.

- Många tycker att det är skönt att få beskrivet vad som händer, att det är vanligt att reagera, och att de inte har förlorat förståndet.

FAKTA: Grova rån i Göteborg

Perioden januari-juli, grova rån (personrån och rån mot butik):

2012: 703

2013: 612

2014: 513

2015: 555

Källa: Polismyndigheten/BRÅ

ANNONS