Ansvariga politiker Emmali Jansson och Ulf Kamne, båda MP, anser att det var rätt att neka bygglov.
Ansvariga politiker Emmali Jansson och Ulf Kamne, båda MP, anser att det var rätt att neka bygglov.

"Kan inte skapa speciallösning"

ANNONS
|

Ordförande i byggnadsnämnden är Emmali Jansson (MP).

– Det enda vi kan göra i nämnden är att kolla om det går att ge bygglov, och i det här fallet var det juridiskt omöjligt, säger hon. Det är jättetråkigt, för Hundstallet bedriver en väldigt bra verksamhet. Det är tråkigt att de lagt ner tid och förhoppningar för något som för oss är helt omöjligt. Vår roll är att följa lagar.

"Vi var tydliga"

Ulf Kamne (MP) är kommunalråd med ansvar för bland annat mark- och byggfrågor. Han var ordförande i fastighetsnämnden när arrendeavtalet skrevs.

– Som jag minns det var vi tydliga med att de bara kunde ha sin verksamhet om bygglov beviljades.

ANNONS

Arrendeavtalet säger:

"Arrendeställlet utarrenderas i befintligt skick för att användas för industriell och därmed jämförlig verksamhet eller för annan verksamhet, som efter fastighetsnämndens särskilda medgivande får utövas på arrendestället".

Borde inte Hundstallet kunna vara sådan "annan verksamhet"?

– Vad fastighetsnämnden inte tog med i bedömningen var vilken påverkan Hundstallet skulle få av kringliggande verksamheter. Vi har inte jättemycket mark för bullrande industri, den här marken är sådan. Jag tror att det var en klok avvägning att inte ge bygglov, säger Ulf Kamne och fortsätter:

– Vi underskattade svårigheten med att tillåta hundar där. Bullret från omkringliggande verksamheter skulle inte vara bra för hundarna.

Men varför skulle Hundstallet lägga pengar och energi på ett arrende om de inte är säkra på att de sedan får bygga?

– Jag upplevde dem som väldigt angelägna om att få bygga, säger Ulf Kamne.

Vad kan Hundstallet göra nu?

– Det har att göra med en sak som vi är dåliga på: ingen tar det övergripande ansvaret och hjälper en sökande att komma fram, alla tittar bara på sin lilla del av ansvarskakan. Jag har en ambition att skapa bättre arenor för samverkan. Hundstallet har en jätteviktig verksamhet men jag kan inte skapa några speciallösningar för dem. Vill de ha en annan tomt anvisad får de vända sig till fastighetskontoret, säger Ulf Kamne.

ANNONS
ANNONS