På tisdag är det skolstart för skolorna i centrum och rektorn på Johannebergsskolan, Anders Wallin har haft fullt upp med såväl renovering som besättning av tjänster.
På tisdag är det skolstart för skolorna i centrum och rektorn på Johannebergsskolan, Anders Wallin har haft fullt upp med såväl renovering som besättning av tjänster.

Kamp om eftertraktade lärare

ANNONS
|

För en vecka sedan saknade skolan fyra lärare, i hemkunskap, en kombinerad svenska och SO-lärare samt två förskolelärare.

- Nu ser det lite bättre ut, förra fredagen anställde vi två lärare så nu saknar vi två förskolelärare, säger Anders Wallin, rektor på Johannebergsskolan sedan fyra år tillbaka.

- Vi vill ha Montessoriutbildad personal till förskolan och de är svårare att hitta.

Läs också:Stor brist på lärare inför skolstarten

Inför höststarten har det varit större rotation på lärare än normalt. Tre personer gick i pension och fyra andra lärare slutade av olika anledningar. Det ledde till en rotation bland lärare inom skolan, där upp emot 20 procent har bytt tjänst.

ANNONS

- Det är den verklighet som är i dag, ingen är fjättrad vid sin tjänst längre utan det är rotation. Även om det har varit ovanligt många rekryteringar i år, säger Anders Wallin.

- Vi har tidigare varit bortskämda på den fronten. Även på ledningssidan har det varit stabilt, skolan har haft tre eller fyra rektorer på 20 år

Rekryteringsarbetet med att återfylla platserna har hållit på sedan mars i år. I oktober ska alla de nyrekryterade lärarna vara på plats och fram till dess kommer vikarier gå in och fylla platserna. GP: s genomgång visar att det saknas behöriga lärare i alla stadsdelar, men på Johannebergsskolan har man lyckats fylla alla platser.

- Centrum är en attraktiv stadsdel att arbeta i. Skolan har ett bra rykte bland lärare vilket är väldigt glädjande. Och nu renoveras lokalerna vilket är eftertraktat, säger Anders Wallin.

En som är ny på skolan sedan en vecka tillbaka är Christopher Törnbäck. Tidigare arbetade han som mellanstadielärare i svenska och SO-lärare på Ryaskolan. Nu är han biträdande rektor på Johannebergsskolan.

- Det är jättebra för lärarna att de är eftertraktade. Det gör att lönerna kommer att gå upp, säger han.

På Ryaskolan arbetade han i sju år.

ANNONS

- Det var många lärare på Ryaskolan som flyttade på sig och man bytte även rektor. Nu kommer det in nytt blod och energi på Ryaskolan som är bra. Jag tror att det kommer bli bra där, säger han.

Enligt Lärarförbundet kommer det om tio år saknas 65 000 lärare i Sverige. Anders Wallin har märkt av att lärarna är mer medvetna om att de är eftertraktade.

- Det handlar om en tillgång och efterfrågan. Vi försöker vara attraktiva på många olika sätt. Med vilka arbetsvillkor vi har, hur läraruppdraget ser ut, friskvårdsprogram med mera, säger han.

Fakta: Johannebergsskolan

Grundskola med elever från förskoleklass upp till årskurs nio, förberedelseklass och fritidshem samt två klasser för barn med autism.

Högstadieklasserna är i Montessoriregi och en av totalt två kommunala högstadieskolor i centrum.

Högstadiet kommer till hösten att ligga i Göteborg Energis gamla lokaler, kallat Élyséepalatset, vid Heden.

Totalt handlar det om cirka 650 elever och ett 50-tal lärare.

Genomgår en större renovering som kommer vara klar under hösten. Ny fasad, tak, ny skolgård, nya toaletter och ny färg på väggarna är några av de saker som ska genomföras.

ANNONS