Varken Daniel Bernmar (V) eller Ulf Kamne (MP) är nöjda med den arenaöverenskommelse som S och allianspartierna nu går vidare med.
Varken Daniel Bernmar (V) eller Ulf Kamne (MP) är nöjda med den arenaöverenskommelse som S och allianspartierna nu går vidare med. Bild: Hannes Ojensa

Kamne (MP) sågar arenaöverenskommelsen

I måndags hoppade Vänsterpartiet av diskussionerna om arenafrågan. Nu har Socialdemokraterna och allianspartierna nått en överenskommelse. Den sågas helt och hållet av Miljöpartiet.
– Det är dåligt och inte ansvarsfullt alls, säger Ulf Kamne (MP).

ANNONS
|

Socialdemokraterna har tillsammans med alliansen nått en överenskommelse om hur man ska lösa arenafrågan, som länge varit omdebatterad inom Göteborgspolitiken.

LÄS MER:Socialdemokraterna och alliansen överens i arenafrågan

Miljöpartiet, som tidigt hoppade av arenadiskussionerna, är inte alls nöjda med överenskommelsen som S har slutit.

– Det största problemet är att kontroll eller förberedelse är helt obefintligt, säger Ulf Kamne (MP).

Han menar att S och allianspartierna nu är på väg att göra samma misstag som i frågan om Skeppsbron, där kostnaderna skjutit i taket.

– Alla de saker man glömde bort då har man även glömt här. Nu kastar vi oss in i en lika ogenomtänkt plan. Stadsledningskontoret skrev i sin senaste rapport att det kommer krävas fyra miljarder kronor, men det kommer inte att räcka, säger Ulf Kamne.

ANNONS

En helt orimlig lösning

De fyra partierna vill finansiera bygget genom markförsäljning i området. Men det är en orimlig lösning enligt honom.

– Man måste ju kunna visa att den här exploateringen är trolig. Det är osäkert att de här förslagen på intäkter ens kan realiseras, och det medför en stor risk för skattebetalarna.

Han menar att man missat att ta med ekonomiska konsekvenser för kollektivtrafik och parkering i området.

Han hade hellre velat se att byggnadsnämnden eller fastighetskontoret fått i uppdrag att hitta en annan plats än Vallhallaområdet.

– Jag skulle vilja se ett fullständigt omtag. De har inte tänkt igenom lösningar för marken, kollektivtrafiken eller ledningsdragningar på den här platsen.

Men de föreslår ju att man först ska utreda det här?

– Utredningen blir mest ett spel för gallerierna. Detta är inget förslag som hanterar problemen, det är mer "Nu bygger vi en ny arena och håll käft".

Ytterligare en rödgrön spricka

I måndags kunde GP berätta att Vänsterpartiet lämnar förhandlingsbordet. Det handlade främst om att man är emot privat drift av arenorna.

– Vi tycker att det är oroväckande att de borgerliga partierna och S drabbats av någon slags privatiseringsiver. Det som en gång var ”vi ska ersätta Scandinavium” har blivit ”vi ska privatisera Arenagöteborg”, sa Daniel Bernmar (V).

ANNONS

LÄS MER:Vänsterpartiet drar sig ur arenasamarbetet

I frågan om att riva Valhallabadet hade man också invändningar. Det har även MP.

– Valhallabadet har flera funktioner. Dels hur många som använder badet i dag, dels att byggnaden är ikonisk. Det är ett hus som man borde bevara, säger Ulf Kamne.

Arenafrågan blir nu en i raden av flera frågor där det rödgröna samarbetet spruckit.

– Det handlar till viss del om ideologiska skillnader, och dels om ovilja att ta ansvar. De var bägge med från start, men hoppade av. Det har inte hindrat de andra partierna från att sy ihop en blocköverskridande plan, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

ANNONS