Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4
ANNONS ▼

Kamelcentret hotas av inkasso

Kamelcentret i Angered har elva dagar på sig att betala tillbaka en halv miljon i bidrag till Göteborgs kommun. Annars hotar inkasso.

I december 2015 beviljades föreningen Angereds kamelcenter 500 000 kronor i integrationsmedel, av social resursnämnd. Stödet som var öronmärkt för att skapa tillfälliga arbetstillfällen för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, beviljades för att bygga kamelstall och andra byggnader. GP har i en rad artiklar skildrat turerna kring kamelcentret.

Av olika anledningar har bygget inte startat som det var tänkt under 2016 och den 19 april i år beslutade politikerna i social resursnämnd att pengarna skulle betalas tillbaka.
Återbetalningen skulle ha skett senast den 30 juni i år men förvaltningen väntar fortfarande på pengarna.

Har elva dagar på sig 

En påminnelsefaktura som ska vara betald senast den 17 juli har skickats ut till föreningen. Men det är oklart om den kommer att bli betald då föreningen vill ha en rättslig prövning av återkravet.
– Resursnämndens argument för återkravet var nämligen att Kamelcentret inte har haft någon verksamhet under 2016, vilket är helt fel. Föreningen sökte bidraget för att kunna anställa och involvera fler personer i verksamheten och det var precis vad vi gjorde. Kravet på att betala tillbaka hela summan kommer vi i så fall att överklaga för en del har faktiskt använts till stallbygget, bland annat arbetsledarens lön och arkitektmaterial, säger Geza Nagy, ordförande i föreningen Angered kamelcenter.

Har fått pengarna för specifik sak 

Enligt politikerna i social resursnämnd fick föreningen bidraget under förutsättningar att det skulle användas i samband med själva bygget av stall och andra anslutande byggnader.
– Angereds kamelcenter har fått pengarna för en specifik sak, för anställningar i samband med bygge av ekonomibyggnader och stall som inte kommit igång. Då ska pengarna betalas tillbaka och det är inget konstigt med det. Vi följer de regler vi har, säger Marina Johansson, ordförande (S) i social resursnämnd.

Vad händer om föreningen inte betalar på utsatt tid?
– Då går räkningen till inkasso för indrivning. Det är jättetråkigt om det skulle behövas. Men vi behöver behandla alla på lika sätt och vi har ytterligare en förening som ska betala tillbaka pengar för att verksamheten uteblivit, säger Marina Johansson.

Det är Somaliska framtidsföreningen som ska betala tillbaka 90 000 kronor då pengarna, enligt social resursnämnd, inte kan har använts under 2016. Tanken var att föreningen skulle ge rådgivning och erbjuda nyanlända pojkar och flickor gruppverksamhet, men lokaler för sådan verksamhet har saknats.

GP har förgäves sökt föreningen för en kommentar.

Mest läst