Kaféet där det är fritt fram att amma

ANNONS
|

Under onsdagen startade Amningshjälpen sin nationella kampanj om offentlig amning. De kaféer och restauranger som tycker det är okej att mammor ammar hos dem får ett klistermärke med en mamma och bebis på. Klistermärket visar att det är ett amningsvänligt ställe.

Först ut i Göteborg att nappa på det här är Cederleüfs & Svenhemiers på Friggagatan. Frida Landin och Amalia Rafaa jobbar på kaféet.

- Vi har en hel del mammor med barnvagnar som kommer och fikar hos oss. Att någon ammar är inget konstigt och vi har aldrig fått negativa reaktioner från andra kunder, säger Amalia Rafaa.

Frida Torp Staffansson och Meith Schwarz tycker Amningshjälpens kampanj är jättebra. De kommer att hålla utkik efter klistermärket som visar att det är ett amningsvänligt ställe. Även om de ammar offentligt har de båda känt att det finns mycket åsikter i frågan från folk.

ANNONS

- Bröst är sexuellt laddat på något sätt, men i det här sammanhanget är bröstet ett redskap för att ge sitt barn mat. En gång fick jag amma på åttans spårvagn. Jag tänkte att antingen får passagerarna stå ut med bebisskrik eller lite bröst, säger Frida Torp Staffansson.

Meith Schwarz tror att mammor som känner sig lite oroliga för att amma offentligt blir tryggare om kaféer och restauranger öppet visar, genom ett klistermärke, att det är okej att amma där.

Syftet med kampanjen är att stödja och stärka nyblivna föräldrar att vistas utanför hemmet och våga amma. Det ska också bli tydligare att se vilka offentliga platser som inte har något emot amning. Det handlar inte bara om restauranger och caféer, utan också bibliotek, öppna förskolor, butiker och sportanläggningar. Ida Torp och Maja Persson från Amningshjälpen i Göteborg arbetar med kampanjen.

- För oss är det viktigt att skydda och stödja amningen för de föräldrar som vill. Vi vill också vidga amningsnormen, det är upp till varje familj att bestämma själv om barnet ska ammas eller få flaska med bröstmjölk eller ersättning. Allas val ska också respekteras, säger Maja Persson.

Amningshjälpen upplever att samhället blivit mer amningsfientligt. Varje dag får man frågor från mammor kring hur de upplever att amma offentligt. Det kan handla om irriterade blickar, kafébiträden som säger till mammor att kunder klagar och kommentarer i olika forum på nätet om att det är äckligt. Ida Torp och Maja Persson upplever att folk har allra svårast att acceptera att barn över nio månader ammas.

ANNONS

- Vi brukar kalla det garderobsamning, mammor drar sig för att amma offentligt när barnet blir lite större, man gör det bara hemma, säger Maja Persson som ammar sin tvååriga dotter.

Hon och Ida Torp kommer nu att kontakta flera restauranger och kaféer för att höra om de vill delta i kampanjen och sätta upp klistermärket. De har redan fått tveksamma kommentarer från en del kaféägare.

- Ett kafé som jag gått till jättemycket sade nej eftersom de anställda fått klagomål från andra kunder när mammor ammade. De värderar alltså sina andra kunder högre än småbarnsföräldrar och det känns jättetråkigt, säger Ida Torp.

Det finns åsikter om att nyblivna mammor ska vara hemma och amma i lugn och ro i stället för att dricka latte och hänga på kafé. Vad tycker ni om det?

- Man måste inte ränna på stan, men det är en social och trevlig grej att få knyta kontakter. En glad mamma är en bra mamma, säger Ida Torp.

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing orsakade twitterstorm i våras när hon sade att det inte är passande att amma överallt. Den här gången vill hon dock hålla låg profil när GP ringer.

- Så fort jag uttalar mig i den här frågan blir det bara bråk i sociala medier. Jag blir den där kärringen som inte tycker att barn har rätt att få bröstmjölk. Jag orkar inte med bråk just nu och avstår därför från att kommentera frågan, säger hon.

ANNONS

FAKTA: Kampanjen du kan amma här

Målet med kampanjen:

Stödja och stärka blivande och nyblivna föräldrar i att vistas utanför hemmet

Sprida amningssymbolen och offentliggöra den för allmänheten

Uppnå och bevaka en stark amningskultur i Sverige

Skydda, stödja och främja amning.

Videon från Amma här:

http://www.youtube.com/watch?v=ioaVGszzt1Y

ANNONS