Kaféchef i Hammarkullen: "Just nu är de irriterade på polisen"

Under helgen har polisen utsatts för stenkastning och brandbomber i Hammarkullen. Enligt områdeschef Ulf Merlander handlar det om brottslingar som vill skydda sin narkotikaförsäljning. – Vi tycker inte att det är någon social oro. Det är kriminella som inte är nöjda med den polisiära närvaron.

ANNONS
|

Under både lördags- och söndagskvällen var det oroligheter i Hammarkullen. Mellan 20 till 30 maskerade ungdomar deltog och kastade stenar från en närliggande byggarbetsplats mot polisen.

Det kastades även molotovcocktails, bland annat mot en civil polis – som dock klarade sig utan skador. I området påträffades även en gömma med nio molotovcocktails som togs i beslag. Även en bil och soptunnor sattes i brand.

Enligt Ulf Merlander, polisområdeschef Nordost, handlar det om kriminella personer som vill ha bort polisen från området då de stör narkotikaförsäljningen.

– Vi har under en längre period riktat insatser mot kriminella i just Hammarkullen. Då begränsas deras rörelsefrihet. Det här är en vanlig reaktion när man tycker att polisen är för närgången.

ANNONS

Ett antal personer omhändertogs under söndagen men är inte misstänkta för brott.

Vad ska ni göra för att det här inte ska blossa upp igen?

– Vi kommer att öka den polisiära närvaron. Sen samarbetar vi med goda krafter i stadsdelen. Vi kommer också att öka takten för att identifiera individer för att få dem lagförda. De har visat sig ganska hänsynslösa genom att kasta sten och molotovcocktails, säger Ulf Merlander.

Stöttning efter skadegörelsen

Under helgen kraschades fyra rutor på det kafé som tillhör Folkets hus Hammarkullen. Lena Torquato Lidén är chef och anade att något var på gång redan i fredags när det hade sprayats på huset.

Måndagen har ägnats åt att laga rutor, ordna med larmtjänst och försäkringar – och försök till att laga mat.

– Men det gick inte så bra. Det har kommit 30 personer och gett oss kondoleanser för våra trasiga fönster, så vi har inte haft tid, säger hon.

Trots skadegörelsen och oroligheterna känner hon sig inte särskilt hotad.

– Det är ett bråk mellan polisen och ungdomar. Det har inte något med oss att göra överhuvudtaget egentligen. Men det är klart att det är tråkigt. Vi vill fortsätta vara en öppen mötesplats för alla som bor här. Jag vet att de säkert har varit och fikat här, men just nu är de irriterade på polisen, säger hon och menar att de kriminella vill markera att det är de som bestämmer här – men att så inte är fallet.

ANNONS

– Nej, nej. Det finns många som håller på med saker här för att förbättra samhället. Så det är inte så att de bestämmer – eller kanske på natten när ingen kommer ut och stoppar dem.

– Man blir bara lite nervös över vad som händer och att det ska sprida sig. Till och med polisen tyckte att det här var oväntat, säger José Romero som är vaktmästare om händelserna.

Fasta poliser del av lösning

Att polisen nu ska kraftsamla under en tid är en strategi som Lena Torquato Lidén känner igen, men det är en lösning som hon inte tror kommer ge någon långsiktig effekt.

– Det är också olika poliser varje gång. Om man kunde känna igen dem skulle det vara bättre. Då hade det varit en annan sak. Förr fanns det poliser som fanns i samma stadsdel jämt – då var det mycket lugnare. Då kände ungarna till den personen, säger hon.

– Men den större lösningen är att ge alla i Göteborg lika möjligheter att leva sina liv. Det här är något som är ett problem för hela Göteborg – det är en ojämlikhetsfråga.

ANNONS