Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/28

Köpcentrum utrymdes i Göteborgsområdet

Hela Allum i Partille utrymdes mitt under rusningstid på fredagen. Anledningen var att det kommit så mycket hagel och snöblandat regn att det började läcka in i gallerian. – Det var som ett vattenfall, berättade en chockad Maria Nylund för GP.

Det var strax efter klockan 17 på fredagseftermiddagen som köpcentrumet Allum utrymdes. Då stod regnet som spön i backen – inomhus.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Snö och hagel har slagit till i Västsverige

– Jag kan inte prata nu. Vi utrymmer köpcentrumet, sa personalen i informationsdisken på Allum till GP.

"Vi fick gå igenom ett hav"

Maria Nylund var på shoppingrunda tillsammans med sin kompis Emma Lundberg. Vännerna gick runt i affärerna som vanligt när fredagsmyset plötsligt avbröts.

– När vi kom ut från Ica Maxi regnade det inne i Allum. Det var en stor pöl på markplan. Vi åkte upp en våning och där var det ännu värre, berättade Maria Nylund. 

Hon förtydligade:

– Det var som ett vattenfall. Det var helt sjukt! Vi blev jättechockade. Vi skulle till Åhléns så vi fick gå igenom ett hav.

Efter besöket på Åhléns började ett larm tjuta inne i gallerian. 

– Ute var det ännu värre. Mina skor är lika blöta som en fisk. Vi har gått i ett antal vattenpölar, men har paraplyer så upptill är vi torra i alla fall.

Hur mår ni nu?

– Det är lite kul. Sånt här brukar man inte se, men vi blev ju chockade. Och så kunde vi inte köpa det vi skulle köpa.

LÄS ÄVEN: Därför sken regnbågen så starkt över Göteborg

Allum höll stängt

På bilder som GP tagit del av ser man hur kraftigt det ser ut att regna inne i själva köpcentrumet. Bobby Rösehag jobbar i gallerian och var en av personerna som utrymdes.

– Jag jobbar på undervåningen så jag såg inte när det började regna in. Vi har inte fått nån information utan det sätts ihop nån slags sambandscentral som sen ska berätta för oss vad som hänt. Nu börjar det spridas en massa rykten, men vi får inte veta vad som är sant och inte, sa Bobby Rösehag till GP. 

Nu har ni stått där i 10 minuter, haglar det på er?

– Nej, nu regnar det och åskar som bara den här. Det känns helt ok. 

Precis då fick Bobby information.

– Allum kommer inte att öppna mer idag. Jag antar att man måste sanera. 

Ica Maxi inne i Allum kunde dock öppna en tid efter utrymningen. En bit in på fredagskvällen slog man upp portarna igen och kunde ha öppet till 23, som vanligt. Övriga butiker förblev stängda.

Allum öppnar som vanligt lördag

Det blev en hektisk kväll och natt i köpcentrumet, berättar Allums centrumchef för GP på lördagsmorgonen. 

– Det var en helt overklig känsla. Det är det som är så svårt med vatten att det är så svårt att överblicka följder. Det är först när man sanerar som man ser följderna. Prio ett var att säkra personal och besökare och sen ta hand om vattnet som forsade in. Efter omständigheterna så ser det riktigt bra ut inne på Allum igen, säger Johan Torge, centrumchef för Allum.

Vad var det som hände egentligen?

– Vi har inte haft problem med att taket läckte utan vatten började rinna in via trapphus och andra ingångar till köpcentret. 

Så tillägger han:

 

– Efter omständigheterna har det gått väldigt väldigt bra. Det var ett otroligt väder. Snön och haglet skapade ett enormt skyfall så vi har sanerat hela natten och butikerna kommer att öppna. De allra flesta öppnar som vanligt klockan 10

Under morgonen har centrumledningen samlat alla butiker som fått vattenskador. Där gick man igenom hur det fungerar med försäkringsbolag och sådant.

– Vårt fokus har varit att Allum ska vara säkert för besökare och personal. Vi har haft elektriker och räddningstjänst som gått igenom byggnaden, menar Torge.

Som ett vitt snötäcke

I andra delar av Partille hade folk noterat att ett vitt täcke lagt sig på drygt en timme under fredagen, runt om i stan. Noel Andersson noterade utvecklingen.

LÄS OCKSÅ: Nu är julen här eller?

– Hela backen är helt vit av stora hagelbitar. Sen har det fortsatt och det håller fortfarande på, berättade en chockad Noel Andersson på fredagseftermiddagen.

Så tillade han:

– När jag pratade med folk i Göteborg sa de att de satt ute och solade. Det är helt sjukt! Då hade det haglat i typ en halvtimme i Partille.

Förseningar på Landvetter

På Landvetter hade det kraftiga haglet lett till förseningar sedan klockan 14 på fredagseftermiddagen. Även därifrån har GP fått en mängd bilder som skildrar snö- och regnkaoset. Se samtliga bilder i bildspelet ovan.

Mest läst