Kåren kritisk mot disciplinnämnden

Studenter som anklagats för fusk får vänta i månader innan deras ärende tas upp i disciplinnämnden. Om de fälls är straffen ofta verkningslösa. Viktor Holm på Handelshögskolans studentkår är kritisk mot systemet, som han tycker bör bytas ut helt.

ANNONS
|

Om en student på Göteborgs universitet anklagas för fusk dröjer det oftast upptill fyra månader innan ärendet tas upp i universitetets disciplinnämnd. När ärendet väl behandlas, saknar en majoritet av ledamöterna praktisk eller teoretisk juridisk kunskap.

Dessutom är åtgärderna mot den som fälls oftast mer eller mindre verkningslöst. Det menar Viktor Holm på utbildningsansvarig vid Handelshögskolans studentkår, som sitter som ersättare till en av studentrepresentanterna i nämnden.

– Disciplinnämnden är ett ohållbart och svårhanterligt system, inte minst för att rektorn och all annan personal som gör annat än att sitta i nämnden på sin ordinarie arbetstid. Det gäller även de jurister som utreder ärendena. Där är den stora grundproblematiken, säger han.

ANNONS

Rötter i 1800-talet

Disciplinnämnder finns på samtliga statliga universitet och idén har sina rötter i 1800-talet. Med undantag för mer eller mindre språkliga uppdateringar har systemet sett likadant ut sedan tiden då universiteten hade ett tusental studenter, till skillnad från de 37 000 som GU har i dag.

– Den vanligaste åtgärden som vidtas mot någon som fälls för fusk är avstängning i sex veckor, men det skrivs inte in i GU:s registreringssystem Ladok, för det anses vara en för ingripande åtgärd. Det är bara institutionen som meddelas att studenten är avstängd, men om de söker en kurs på en annan institution eller skola syns det inte alls, säger Viktor Holm.

Inte heller betygen påverkas av disciplinnämnden åtgärder, även om studenten fälls för fusk. Den enda åtgärd som görs är att man blir av med sitt studiemedel för de veckor man bli avstängd.

– Det drabbar de som är beroende av CSN och därför behöver skaffa ett jobb snabbt. Men har du bra med pengar kan du fortsätta att följa din kurs genom läroplattformen GUL, eller helt enkelt bara fortsätta att gå på föreläsningarna, eftersom många föreläsare inte vill slänga ut någon.

LÄS MER: Universitetet stänger av Göteborgspolitiker för plagiat

ANNONS

Institutionerslutar anmäla

Trots att antalet upptäckta fusk har ökat, tror inte Viktor Holm att fler resurser kommer att läggas på att hantera disciplinnämnden. Snarare kommer färre institutioner att anmäla fusk.

– När anmälarna på institutionerna märker att systemet inte funkar, att det är uppåt sex månaders väntetid innan ärendena hanteras, kommer de att sluta anmäla och hantera fusket internt istället. Systemets ineffektivitet kommer skydda systemet i sig från att bli överlastat, säger han.

Ett exempel på att systemet inte fungerar är en läkarstudent som i januari fälldes för försök till vilseledande. Vid minst 12 examinationstillfällen ska studenten ha använt sig av ett USB-minne med pdf-filer som han stoppat in i datorn under pågående examination och skrivit av svaren från.

– Studenten blev avstängd i åtta veckor. För att betygen på de examinationer han fuskat på ska ändras, måste betygsnämnden pröva varje tenta för sig. Men huvudregeln är att en myndighet som har meddelat ett gynnande förvaltningsbeslut inte kan ändra beslutet till nackdel för den sökande. Samma gäller även för beslut om betyg.

LÄS MER: Anmält fusk ökar på universitetet

Vill ha ett nytt system

Viktor Holm menar att GU ofta är dåliga på att jobba snabbt och få de olika nämnderna att jobba tillsammans. Nu tycker han att ett nytt system bör införas.

ANNONS

– Det känns helt enkelt mer lämpligt att lämna dömande verksamhet till domstolar. Eller utarbeta en mer professionell organisation på universiteten, som har ett par personer som jobbar heltid med den här typen av ärenden.

Fakta: Fler fusk anmäls

  1. Antalet anmälda misstankar om fusk på Göteborgs universitet ökade kraftigt förra året och trenden ser ut att hålla i sig även i år.
  2. Hittills har 20 beslut om avstängning fattats och ytterligare 36 ärenden inkommit till disciplinnämnden 2017.
  3. 2016 stängdes 52 elever av för fusk och ytterligare tre fick varningar.
  4. De flesta stängs av för plagiat, som hittas genom körningar i Urkund, ett plagiatkontrollsystem som jämför texter som lämnats in mot internet, förlagsmaterial och tidigare inskickade studentmaterial.
  5. En student kan stängas av i högst sex månader, men den vanligaste åtgärden är avstängning i sex veckor. Beslutet kan överklagas till Förvaltningsrätten, men få väljer att göra det.
ANNONS