Kändisarna om gängmorden i Göteborg

I kampanjen #NuÄrDetNog har GP satsat extra mycket på att belysa gängvåldet och hitta lösningar på att ta tillbaka Göteborg från gängen. I en enkät berättar flera kända profiler med koppling till staden om deras syn på våldet.

ANNONS
|

Lasse Kronér, 53, Programledare, Göteborg:

Hur ska våldet stoppas i Göteborg?

– Det är dags att vi tar tillbaka makten. Att flatheten måste försvinna och att vi tillsammans återskapar order civilkurage. Men det är en omöjlig fråga att besvara på ett par meningar. Jag skulle behöva samtliga GP:s sidor för att utveckla detta. Men ändå tack för att ni tar upp den viktigaste frågan vi står inför.

Är du rädd?

– Känner ett seriöst obehag såklart.

Carin Hjulström, 53, Författare, Göteborg:

Hur ska våldet stoppas i Göteborg?

– Komma tillrätta med de socioekonomiska skillnaderna i samhället. Få ordning på integrationen, skolan och ge ungdomarna en känsla av ett meningsfullt liv. Att minska tillgången på vapen är också väldigt viktigt.

ANNONS

Är du rädd?

– Nej, det är jag inte. Men det finns områden jag inte skulle vilja gå själv i när det är mörkt.

Janne Josefsson, 64, journalist, bor på skyddad adress:

Hur ska våldet stoppas i Göteborg?

– Det finns ingen hejd längre. Men nu har det gått så långt, det verkar vara en peak mellan olika gäng. Jag vet inte hur man ska få bukt med det. I 30 år har jag varnat för detta.

Är du rädd?

– I jobbet är jag inte rädd. Visst kan jag leva under hot efter vissa program, men när jag är i de här områdena är jag inte rädd. Jag tror mig kunna prata mig ur det mesta.

Joakim Lamotte, 38, journalist, Lindome:

Hur ska våldet stoppas i Göteborg?

– Jag tror att man måste plocka bort dem som sysslar med kriminalitet i de här områdena. De döms, för småstraff, kommer tillbaka och fortsätter med sin kriminalitet.

Är du rädd?

– När det gäller samhällsutvecklingen är jag jätterädd. Vilket samhälle kommer mina barn att växa upp i? För min egen del är jag inte rädd.

Torbjörn Nilsson, 62, Fotbollslegendar, Jonsered:

Hur ska våldet stoppas i Göteborg?

– Det finns ju en förebild i New York i USA. Man kanske ska titta på vad polischefen har gjort där. Samtidigt är det väldigt komplext och det finns många aspekter på det här.

ANNONS

Är du rädd?

– Nej, det skulle aldrig falla mig in att vara rädd. Då har ondskan segrat på något sätt.

Stefan Odelberg, 42, Magiker och komiker, Göteborg:

Hur ska våldet stoppas i Göteborg?

– Samla alla Göteborgs partyknarkare till en debatt. Få dem att förstå att de bidrar jättemycket till de här problemen. Slutar man köpa knarket så faller gängens ekonomi. Och bygg trevliga saker, som teatrar, i de utsatta områdena som får folk att vilja åka dit.

Är du rädd?

– Nej, det är jag inte. Men det är ett väldigt stort problem för en fin stad.

Kitty Jutbring, 39, Programledare, Stockholm:

Hur ska våldet stoppas i Göteborg?

– Vi måste förändra mansrollen. Det är nästan något positivt för en man att vara våldsam. Det är inte bara i gäng, utan i fotbollen och i andra kulturer. Sen behöver samhället jobba med sitt civilkurage. Vi måste allihop våga stå emot och säga att vi tycker att det här är fel.

Är du rädd?

– Nu bor jag inte i Göteborg längre, men jag känner mig rädd för våldet överlag i samhället.

Per Andersson, 39 , Komiker, Göteborg:

Hur ska våldet stoppas i Göteborg?

– Det måste satsas på skola och i de utsatta områdena. Det snackas mycket om att satsa, men det måste göras på riktigt. Och det måste ske tidigt i ungdomarnas liv. De måste känna en samhörighet till samhället. Det pratas om att det inte finns pengar, men det är klart det finns, och det måste finnas. Vi är trots allt ett av världens rikaste länder.

ANNONS

Är du rädd?

– Nej.

ANNONS