Julstaden bjuder på levande adventskalender

Hundratals göteborgare strömmade till Götaplatsen på torsdagskvällen för att se när juleljusen lyste upp Göteborg. En nyhet för i år är en adventskalender.

ANNONS
|

Redan vid femtiden på eftermiddagen strömmade besökarna till Götaplatsen inför den stundande invigningen. Över platsen lyste strålkastarna upp den svarta himlen från konserthuset och stadsteatern.

Lars och Gertie Lindström från München var ute i god tid. Normalt brukar paret besöka Göteborg på sommaren men i år bestämde de sig för att gästa stan i december.

– Jag tycker Göteborg är fantastiskt och nu är det så vackert och mysigt med alla ljus, glögg och pepparkakor. Hemma handlar julen mycket om julmarknader med försäljning av lokalt hantverk, varje liten by har sin egen julmarknad, berättar Gertie Lindström.

Hemstaden är också full av evenemang inför julen men inte med riktigt lika mycket ljus som i Julstaden Göteborg.

ANNONS

– Vi har inte lika mycket ljusbelysning i fönstren eller hängande på gatorna som här i Göteborg och vår jul präglas mer av kristna symboler och kyrkklockorna ringer ofta under advent.

Fackeltåget med Göta Lejon anlände till Götaplatsen tillsammans med kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson som sedan hade äran att tända ljusen. Dessförinnan uppträdde Göteborg Gospel under ledning av LarsLisa Andersson och Eldfågel bjöd på eldig föreställning på konstmuseets trappa. På trappan invigdes även ljudkonstverket Efterklang som skapats av Åke Parmerud och Olle Niklasson med anledning av Gasklockans rivning.

Torsdagens invigning var den första lucköppningen i Julstadens nya satsning, adventskalendern. Varje dag mellan 1 och 24 december är det ny lucköppning på olika ställen runt om i Julstaden, där det bjuds på upplevelser i kulturens tecken – bland sång- och dansuppvisningar och konst. Alla evenemang är kostnadsfria.

I folkvimlet fanns även Ulrika Dybler, före detta projektledare för Julstaden Göteborg.

– Detta har blivit en fantastisk tradition med mycket ljus och värme som lockar massor med turister till stan, säger hon.

Här hittar du mer om Julstaden Göteborg:

Ljusstråket, julstadens adventskalender, den sjungande julgranen, ljusbelysning av konst i stadsdelarna, om julpromenaden i appen Gothenburg Guides

ANNONS

ANNONS