Julen: Så förändras firandet

ANNONS
|

2015 har varit ett på flera sätt mörkt år, med flyktingvågor och terrorhot. Men påverkar det julfirandet på något sätt, faller man tillbaka i trygga traditioner i en otrygg tid?

- Nej, de händelserna ligger för långt från vår egen vardag, säger Mats Nilsson, docent i etnologi vid Göteborgs Universitet.

- Julfirandet förändras hela tiden men det går inte fort. Om du tänker efter så firade du jul annorlunda när du var liten. Men förändringarna är så små från år till år att man inte tänker på det. Och ser man till försäljningen så går den ju lika bra som vanligt, om inte bättre.

ANNONS

Läs även: Endast ströresor kvar till solen

Våra jultraditioner är inte så gamla som vi lätt tror. Jultomten introducerades på 1920-talet och Luciafirandet är ungefär lika gammalt.

Redan 1928 skrev en folklivsforskare, Hilding Celander, en bok där han ondgjorde sig över hur nymodigheter som jultomten och bageritillverkade pepparkakor tvingade bort julbocken och hemmagjorda bakverk. De har "slagit den gamla julen och dess fornärvda utformning i spillror", skrev han.

- Den tomte vi har idag är inte gammal. Vi brukar lite elakt säga att han är en produkt av Coca-Cola och Disney, säger Mats Nilsson.

Att fira jul är en trygghetsfaktor för många.

- Men den trygghet som finns består av vårt sociala nätverk och att vi har en festlighet som heter jul, säger Mats Nilsson.

Påverkas firandet av ökad stress i arbetslivet?

- Svårt att säga. Det som har förändrats är att våra sociala strukturer är mindre entydiga. Det är årets största högtid och vi ska åka mellan olika typer av nya familjer. Det kan vara stressande, men knappast firandet i sig.

Något som definitivt är nytt på senare år är att julmaten blir alltmer grön.

- Det är en tydlig förändring, säger Mats Nilsson. Idag kan man gå ut och äta ett veganskt julbord. Det kunde man inte för 15–20 år sedan.

ANNONS
ANNONS