Synagogan i Göteborg.
Synagogan i Göteborg.

Judar i Göteborg drabbas av hot

ANNONS
|

En fjärdedel av församlingens medlemsavgifter används i dag till åtgärder för säkerhet.

- Medlemsavgiften håller igång undervisning, religiös verksamhet, socialvård och annat, men sen sedan ganska många år går 25 procent av intäkterna från medlemsavgifterna till kostnader för säkerhet kring församlingens institutioner och medlemmar. Och det är samma i Malmö och Stockholm, säger George Braun ordförande i judiska församlingen i Göteborg.

- Det kan vara att bygga stängsel, installera kameror, eller kostnader för att bygga inpasseringsslussar och för vakter.

- Vi har sett det under många år. Så fort det händer någonting i och kring Israel så kör det igång. Då kommer det hotbrev och kastas glåpord mot judar.

ANNONS

George Braun berättar att församlingens rabbin nyligen utsattes för just det när han till fots och med kippan på huvudet var på väg genom centrala Göteborg; en grupp män frågade honom om han var jude, han nickade och fick då en skur verbala hotelser slungade mot sig.

Braun menar att det offentliga samtalet och massmedierna har en viktig roll. Han nämner hur den Judiska församlingens deltagare i Pride-paraden i Stockholm nyligen bemöttes med tystnad.

- Om man har synpunkter på Israels politik så får man vända sig till israeliska ambassaden i Stockholm och be dem förklara sig eller uttrycka vad man tänker. Judar i Göteborg, om vi håller oss till det lokala perspektivet, har inte mer med konflikten att göra än att man kan ha känslomässiga band. Vi deltar ju inte i israelisk politik. Det där tror jag många känner sig störda av.

- Många av våra medlemmar har själva eller genom sina familjer erfarenhet av vad antisemitism kan leda till. Det tror jag på ett psykologisk plan skapar extra mycket rädsla och oro.

Nyligen fattade regeringen beslutet att satsa två miljoner kronor för att stärka skyddet för landets judiska församlingar efter den senaste tidens hot och attacker, som ökat parallellt med kriget i Gaza.

ANNONS

- Vi har ett läge då judar berättar att man kan vara rädd för att bära kippa eller gå till synagogan. Ett sådant Sverige ska vi inte ha, sa integrationsminister Erik Ullenhag till Sveriges radio.

George Braun är glad över stödet.

- Vi är väldigt glada över att vi nu får resurser att underhålla den säkerhet vi tyvärr tvingas ha.

- Jag är uppvuxen här i Göteborg, och när jag en gång i veckan skulle till religionsskolan så tog jag spårvagnen från Hisingen och åkte in till judiska församlingen där jag bara knallade in. I dag är det låst och där finns en vakt, och det är ungefär som säkerhetskontrollen när du skall ombord på ett flygplan.

ANNONS