Jonas Ransgård (M) sågar Syrienprojektet

Efter att GP under torsdagen berättade om ett konstprojekt som ska få syriska kvinnor att återvända till Syrien har reaktionerna varit många. – Det här är hitte-på-grejer, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

ANNONS
|

Under torsdagen kunde GP berätta att Arabiska kulturföreningen i Göteborg har beviljats 581 000 kronor från Migrationsverket och 180 000 kronor från Göteborgs stad för att hjälpa tio kvinnor att återvända frivilligt till Syrien genom att lära dem driva företag som köper in och säljer konsthantverket aghabani. Ett av målen med projektet är att kvinnorna sedan ska återvända till Syrien.

LÄS ÄVEN: Planer på resa till krigshärd Till våren planerar projektansvariga att ta med sig några av de tio deltagarna till Damaskus för att sondera möjligheterna att köpa in aghabani. Utrikesdepartementet avråder starkt från att åka till Syrien. – Säkerhetsläget i Syrien är så pass bristfälligt att vi avråder från alla resor och det är en avrådan på allra högsta möjliga nivå, säger Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet i gårdagens GP. Jonas Ransgård, moderat kommunalråd, är kritisk till projektet. – Jag är förundrad över det här. Vi har en projektindustri i dag som jag tror gagnar de som jobbar med projekten mer än de som ska få hjälp av dem, säger Jonas Ransgård (M).

ANNONS

LÄS ÄVEN: UD: "Vi avråder på allra högsta nivå"

GP har sökt Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, för en kommentar men hon hänvisar till social resursnämnds ordförande Marina Johanssons (S) svar i gårdagens GP: – Så länge nuvarande rekommendationer från UD råder har jag svårt att tänka mig att kvinnorna vill åka. Och om de gör det, är det på eget bevåg, säger nämndens ordförande Marina Johansson (S) i gårdagens GP.

"Hitte-på-grejer"

Jonas Ransgård håller inte med. – Jag tycker inte att det är ok som Marina Johansson säger, att om kvinnorna vill resa så får de det. Detta är ju en kommunal fråga eftersom projektet fått pengar från Göteborgs stad. Vi ska inte vara med och betala resor till platser som UD inte rekommenderar. Det förstår jag inte hur man kan försvara, säger Jonas Ransgård (M). Han fortsätter: – Efter haveriet med kamelcentret i Angered så har vi i Alliansen i Göteborg lagt förslaget att social resursnämnd ska ändra i sina bidragsriktlinjer, vilket sedan röstades igenom i kommunstyrelsen. Det för att fokusera på att lämpliga projekt ska få pengar. Men det har nämnden uppenbarligen inte börjat tillämpa än. Vi har företag i dag som skriker efter människor att anställa men i stället för att främja jobb så blir det sådana här hitte-på-grejer, säger Jonas Ransgård (M). --------------------------------------------------------------------------------------

ANNONS

Förtydligande till artikel om Syrienresa

Cajsa Malmström, projektledare för aghabani-projektet som GP skrivit om, framhåller att GP använt ett felaktigt citat i artikeln i papperstidningen fredag 13 oktober: ”att det inte är farligt att åka till Damaskus”. Projektledaren betonar att det självklart kan vara farligt under rådande krigssituation, samt att projektet följer UD:s rekommendationer och ställer in resan helt om UD så anser.

Projektledaren vill också förtydliga att målet inte är att kvinnorna ska återvända till Syrien. Målet är att stödja kvinnor från Syrien som är intresserade av frivillig återvandring/cirkulär migration att vara delaktiga i återuppbyggnaden i sitt ursprungsland genom satsningar på entreprenörskap och eget företagande. Deltagarna ska få verktyg att fatta välgrundade beslut om sin framtid och finna en långsiktigt hållbar försörjning oavsett var de väljer att bo.

Kvinnor från Syrien i Sverige har själva varit med och tagit fram projektidén om import och försäljning av det tusenåriga syriska hantverket aghabani, betonar projektledaren.

ANNONS