Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Johannebergskyrkan ska bygga studentlägenheter

Vikande medlemstal, bostadsbrist och möjligheten att utveckla församlingen får Johannebergskyrkan att testa ett nytt grepp. Nu vill kyrkan bygga studentlägenheter och förskola. På tisdagen gav byggnadsnämnden tummen upp till projektet.

Mattias Sundkvist är församlingsherde för kyrkan. Bakom tanken på att bygga till och bygga nytt finns flera orsaker. Redan i dag driver kyrkan en förskola där många vill placera sina barn. Men för tillfället finns det bara 18 platser.

– Det är en verksamhet som vi gärna skulle utöka. Med de förfrågningar vi har skulle vi utan vidare kunna öppna två förskoleavdelningar till. Men lokalerna tillåter inte det.

Kyrkans avsikt var från början att riva församlingsdelen men efter dialog med kommunen har man backat på de planerna. Kommunen bedömer att bevarandevärdet är för stort.

– Lokalerna är ett under av dålig tillgänglighet, med trappor överallt. Det är besvärligt att röra sig om man sitter i rullstol, säger Mattias Sundkvist.

Drift och underhåll äter upp budget

En annan viktig anledning bakom det något okonventionella greppet handlar om ekonomi. Domkyrkopastoratet i Göteborg, dit Johannebergskyrkan tillhör, har många stora och dyra kyrkor och en växande del av budgeten går till drift och underhåll.

– Fastigheterna blir en allt tyngre börda. Vi lever med krympande ekonomi och medlemssiffror som går neråt. Vi har en fantastisk placering i Göteborg med Chalmers som närmaste granne och Näckrosdammen nära inpå så vi har ett ypperligt läge att tänka nytt.

I de tidiga utredningar som har gjorts så konstateras det att kyrkan och de andra byggnaderna har ett högt bevarandevärde. Området har ett så kallat riksintresse för kulturmiljö och både kyrkan och församlingshemmet bedöms som ”arkitektoniskt högklassiga”.

Nu har byggnadsnämnden gett ett positivt planbesked. Men arbetet med detaljplanen kommer att starta först 2022, bland annat på grund av den höga arbetsbelastning som råder.

– Jag förstår att det är mycket att göra men man skulle önska att kvarnarna maler lite snabbare än vad de gör. Samtidigt förstår jag att de är många ärenden, säger Mattias Sundkvist.

Avgörs senare

Hur många studentbostäder det faktiskt blir återstår att se. Mattias Sundkvist hade gärna sett upp emot 75 nya bostäder men det kommer avgöras senare under planprocessen. Planbesked omfattar 25 studentbostäder. Studenthemmet i Johannebergskyrkan kommer att få en kristen profil.

– Att vi vill driva en ett studentboende med kristen profil är inte samma sak som att det är bekännelsekrav att ha en kristen tro. Men vi ser stora möjligheter att församlingsliv och studenthemmet kan befrukta varandra på ett spännande sätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.