Foto: Jenny Ingemarsson
Foto: Jenny Ingemarsson

Jobbcenter för exkriminella

Den som muckar från fängelse har svårt att komma tillbaka. Avhopparorganisationen Easas startar därför en egen "arbetsförmedling."

ANNONS
|

GP har tidigare berättat om avhopparorganisationen Easas som startade med behandling av "livsstilskriminella." Nu går man ett steg vidare. Organisationen har dragit igång ett jobbcenter i Kungsten.

Den som muckar från ett fängelsestraff har ofta fyra myndigheter att hålla kontakt med.

- Det blir ett himla rapporterande. Här tar vi hand om alltihop på ett ställe, säger Jan Wikström, ansvarig för jobbcentret hos Easas.

Han har tidigare arbetat på den statliga arbetsförmedlingen.

- Den som lämnar fängelset har ett myller av byråkrati att ta sig igenom, samtidigt som han skall bryta den kriminella livsstilen och komma in på arbetsmarknaden, konstaterar Wikström och räknar upp myndigheterna som en ex-fånge måste komma till tals med:

ANNONS

- Frivården som gör en planering ihop med arbetsförmedlingen, socialtjänsten som hanterar boende och försörjning, och försäkringskassan som svarar för aktivitetsstödet.

Varje deltagare på jobbcentret går igenom en "exit- och re-entry screening". Om personen har ett missbruk skickas man först på vård för detta innan det sätts in några insatser för att hitta ett arbete eller en utbildning.

- Ett problem hos arbetsförmedlingen är att många från vår målgrupp som skrivs in i deras program inte är tillräckligt förberedda, säger Jan Wikström.

Samtidigt påpekar han att Easas har ett gott samarbete med arbetsförmedlingen.

- Det var Af som kontaktade oss, och tillsammans med dem har vi diskuterat oss fram till det arbetsmarknadspolitiska projektet "Ett steg i taget" som vi driver nu.

Deltagarna kommer från frivården via arbetsförmedlingen. Tanken är att de ska stanna i projektet i tre månader upp till ett halvår.

- Det bästa är om vi kan börja den individuella coachningen redan innan personen har lämnat anstalten. Sedan är vi med under hela processen och kan också vara med fysiskt på arbetsplatsen under de första dagarna, säger Jan Wikström.

För att utveckla detta har Easas börjat sälja motivations- och eftervårdscoachning till socialtjänsten.

Jan Wikströms erfarenhet är att det inledande stödet är viktigt för att undvika bakslag.

ANNONS

- Och arbetsgivarna gillar det långsiktiga stödet vi erbjuder, dem och killarna, säger han.

De flesta anlitade arbetsplatser är hos småföretag med tre till tio anställda. Några större svårigheter har det hittills inte varit att hitta dem.

- Det krävs att man ligger på och har en viss säljteknik men det är ju ingen hjärnkirurgi, säger Wikström.

I "Ett steg i taget" har 35 personer varit med fram till årsskiftet. Av dem har många gått vidare till andra verksamheter, vilket gör att ett mera exakt resultat är svårt att ange.

- Men ingen av deltagarna har gått igenom utan att ha kommit närmare det mål som de satt upp, fastslår Jan Wikström.

Anders Berntsson, Aje kallad, med ett förflutet i ett av Göteborgs kriminella gäng, var med och startade Easas och fungerar nu som organisationens operative chef. Från den positionen är han inte pigg på att beskriva gängsituationen i Göteborg men konstaterar att det finns väldigt många som vill komma ur gängen, men inte har en aning om hur de skall göra.

- Vi möter ett jämnt flöde av avhoppare. Det finns ett stadigt behov av det vi erbjuder, det hänger inte ihop med några enskilda händelser.

ANNONS

Easas:

En annan sida av Sverige är ett aktiebolag som startades hösten 2014 av stockholmaren Geir Stakset och Anders Berntsson från Göteborg. Bolaget är ett så kallat svb-företag, vilket betyder att eventuell vinst ska återinvesteras.

I Göteborg driver Easas ett stödcenter där fyra killar och två tjejer är inskrivna. Tre ex-kriminella står i kö för att komma in. Dessutom driver bolaget en öppenvårdsbehandling, en jourtelefon, drop-in, stödgrupp för anhöriga och jobbcentret. I oktober 2014 ingicks ett IOP (idéburet offentligt partnerskap) med kommunen och 2,5 miljoner kronor beviljades till verksamheten. För i år har ytterligare två miljoner kronor beviljats. Sociala resursförvaltningen anser att Easas ursprungliga ambitioner "mer än väl" blivit uppnådda.

Easas hoppas att framöver kunna öka sin försäljning av coachning till socialtjänsten.

ANNONS