Feng Fei, Zhang Bin och Sun Xianglun arbetade på Asian Food för slavlöner.
Feng Fei, Zhang Bin och Sun Xianglun arbetade på Asian Food för slavlöner.

Jobbade för slavlöner – avskedades efter protest

ANNONS
|

I tisdags slängdes de ut från företagets lokaler.

Asian Foods ägare, Kim Thong Trinh, vill skicka dem till Kina med enkel biljett i morgon.

- De är som hundar. Man ger dem mat och de biter en i handen, säger Kim Tong Trinh om sina anställda.

Upphovet till den akuta konflikten mellan de sex anställda och företagets ägare var att han påstod att någon av dem stulit från honom.

- De blev arga och strejkade olagligt, säger Kim Tong Trinh.

De sex anställda fick kontakt med Handelsanställdas förbund den 11 juli.

- Vi fick besök av de sex. De hade fått rådet att kontakta oss av en bekant i Småland som fått kännedom om deras situation, sa Anne-Maj Lindblom, chefsombudsman på Handelsanställdas förbunds Göteborgsavdelning vid en improviserad presskonferens i går.

ANNONS

Slavlöner

Sedan dess har facket nystat i historien som ger en obehaglig bild av hur människor lockas till Sverige för att arbeta för slavlöner med migrationsverkets godkännande:

• De sex har betalat 30 000 kronor var till ett förmedlingsföretag i Kina för att komma till Sverige, enligt facket. För GP berättar de att fyra av dem har betalat 65 000 yuan (ungefär samma i kronor), och att ytterligare två har betalat 45 000 yuan.

• De har fått arbetstillstånd sedan Asian Food intygat att de behövs och att de ska få lön enligt svenska lagar och avtal.

• De har mantalsskrivits hos släktingar till Kim Thong Trinh men i själva verket fått bo två och två i rum i anslutning till företagets lagerlokal. De har tillsagts att vara tysta så att ingen skulle upptäcka att de bodde där.

• De har fått ut 7 000 kronor i månaden plus 40 kronor i timmen för övertid. Då har arbetsgivaren dragit av 6 500 kronor för mat och husrum.

• Övertiden har ofta uppgått till hundra timmar i månaden. De har normalt arbetat från sju på morgonen till midnatt.

ANNONS

• De har varken fått semester eller semesterersättning.

• Arbetsgivaren har tagit hand om deras pass för att de inte ska kunna smita.

• De har fått betala för maten som de lagat till själva och bestått av varor som returnerats från restauranger.

- Hur mycket företaget är skyldigt var och en av de anställda har vi inte hunnit räkna ut ännu. Men det handlar om miljonbelopp, säger Anne-Maj Lindblom.

Facket har hjälpt de sex att få tillfälligt boende. De vill inte åka till Kina innan mellanhavandena med arbetsgivaren klarats upp.

Kim Tong Trinh, som köpt flygbiljetter till de sex och ännu i går hade kvar deras pass, säger att han ska betala dem på flygplatsen före avresan på fredag.

Han säger också att de sex arbetat bra så länge han vaktade dem men att de latade sig när han inte såg på och att han därför förlorat mycket pengar då kunderna blivit missnöjda då de inte fått sina varor i tid.

Han hävdar att han betalat en lön på 21 000 kronor brutto eller 14 700 efter skatt. Han uppger att de anställda fått gratis boende och mat.

Och arbetstid och övertidsersättning?

ANNONS

- Om det har jag avtal med bemanningsföretaget i Kina.

Kim Tong Trinh har haft ytterligare tre arbetare från Kina som fått anställning via samma bemanningsföretag. De reste dock hem i december sedan deras arbetstillstånd löpt ut.

Asian Food etablerades 1986 och säger sig i dag vara "ett av Sveriges ledande företag inom den orientaliska grossisthandelsmarknaden".

Företaget, med lokaler på Turbingatan på Hisingen, importerar och säljer asiatiska livsmedel till restauranger och livsmedelsbutiker i södra Sverige.

Företaget har för närvarande sexton anställda, sedan sex sparkats. Enligt ägaren är de kvarvarande anställda alla släkt med honom.

Företaget omsätter drygt hundra miljoner kronor om året.

ANNONS