Jesu dop firades torrt

Det krävs mer än en isklädd Bergsjö för att stoppa den Makedoniska ortodoxa församlingen i Göteborg från att fira Jesu dop i Jordan.

ANNONS
|

Dimman ligger tät på parkeringen utanför Makedoniska ortodoxa kyrkan i Bergsjön. Där inne brinner hundratals ljus, för både levande och döda, när ett sjuttiotal församlingsmedlemmar samlats för att fira Jesu dop i Jordan, en tradition som pågår i tre dagar.

Egentligen skulle dagens ceremoni ha ägt rum någon helt annan stans, nämligen på Bergsjöns badplats.

– I går välsignades vattnet och i dag skulle korset ha kastats i sjön, men eftersom den är täckt av is blir det en kortare ceremoni inne i kyrkan i stället, säger Stojan Andonoviski, som varit engagerad i Makedoniska ortodoxa kyrkan i över 20 år.

ANNONS

Enligt traditionen dyker modiga församlingsmedlemmar efter korset som prästen kastat i vattnet. Den som först hittar det sägs bli fri från både fysiska och psykiska sjukdomar resten av året.

– Detta är en stor helgdag för oss. I dag upplever vi Jesus Kristus dop i Jordan. Det är en mycket stark upplevelse och ett sätt att komma närmre Gud, om du har en stark tro vill säga, säger Stojan Andonoviski.

Istället för att gå ner till sjön har vatten tagits in i kyrkan. I mitten av rummet står en stor vattendunk. I den placerar nu prästen Evtin Velkovski ett träkors och en bunt med örter, som han sedan använder för att skvätta välsignat vatten över församlingsmedlemmarna.

– Vattnet spelar mycket stor roll för oss, det ackumulerar kraft inom sig som kan påverka människans kropp och själ. Vissa element har stor betydelse i den andliga utvecklingen, som korset, timjan, vatten eller ljusen, förklarar Stojan Andonoviski.

Själv har han en tom plastflaska i väskan, för att kunna ta med sig vatten hem. Både för att dricka och bada i.

I brist på simtävling får en auktion nu avgöra vem som vinner träkorset. Vinnaren, som i år enligt Stojan Andonoviski, betalade någonstans mellan tre och fyra tusen kronor och får sedan ta hem korset till sig under en tid.

ANNONS

Efter auktionen blir det trångt kring vattendunken. Det är fler än Stojan Andonoviski som har med sig plastflaskor till kyrkan, både för att ta hem till sig själva och ge till andra.

– Jag kommer från Borås, så jag tar med mig en stor flaska vatten hem till den Makedoniska före-ningen där, säger Boska Todorovska.

För Stojan Andonoviski spelar det ingen större roll att ceremonin fick flyttas in från sjön.

– Vatten hittar sin väg genom jorden och återförenas till sist. Allt vatten är välsignat. Det är en symbol för livet, säger han.

ANNONS