Nikolina och Jenny bor själva i Kortedala. Men hjälpen via stödgruppen har kommit från hela stan.
Nikolina och Jenny bor själva i Kortedala. Men hjälpen via stödgruppen har kommit från hela stan.

Jenny och Nikolina hjälper andra att hjälpa

ANNONS
|

När branden på Decembergatan utbröt sent på kvällen den 10 augusti satt Nikolina och Jenny och pratade på Facebook.

–Plötsligt nämnde någon att det brann i Kortedala, berättar Nikolina, som vill hålla sitt efternamn för sig själv. Jag öppnade balkongdörren och insåg att jag hade branden mitt i synfältet. Chocken att se ett så långt hus brinna var isande.

Jenny Elgh berättar att även hon gick ut på balkongen.

–Jag var först bombsäker på att det jag såg var vanliga moln. Sedan frös magen till is.

De båda vännerna började prata om hur de skulle kunna hjälpa till. Nästa dag startade Nikolina en Facebookgrupp, Stödgrupp: Branden på Decembergatan i Kortedala Göteborg 11/8.

ANNONS

–Jag bjöd in Jenny och några till – och sedan exploderade det. Två dagar senare hade vi 200 medlemmar. Vi hade först försökt i en grupp där man skänker bort saker, men där tyckte en del att hjälp till de branddrabbade inte behövdes, folk har ju till exempel försäkringar.

–Men så är det inte i stödgruppen. Där är människors vilja att hjälpa enorm, bara man ger dem möjligheten, säger Jenny.

I början var behovet av kläder och hygienartiklar störst. Stödgruppen fick tillgång till en av hyresgästföreningens lokaler, där det som folk bidrog med samlades. När vi kikar in där idag finns där allt från fotbollsskor i herrstorlek och My little pony till tops och Bamsetandborstar – och fortfarande mycket kläder.

–Klädbehovet är mättat så det har vi satt stopp för, berättar Jenny. Nu får folk tala om i gruppen vad de behöver, det kanske handlar om kastruller eller annat för matlagning, så kan någon annan svara om de kan bidra med det.

Andra behov kommer via en tredje initiativtagare som fungerar som spindeln i nätet, även om gruppen inte har någon regelrätt samordnare. Meningen är att de som behöver och de som vill bidra ska hitta varandra i gruppen. En familj som behövde en spjälsäng har fått tag i en sådan via gruppen. Och i två fall ska dessutom andrahandshyresgäster, som Poseidon inte erbjudit nya lägenheter, förmedlats boende.

ANNONS

De som fortfarande vill hjälpa, eller är drabbade av branden och behöver stöd, vill Jenny och Nikolina uppmana att gå med i gruppen på Facebook.

–Gruppen löser allt vad den kan efter hand, säger Jenny Elgh.

ANNONS