Jennie från Göteborg ska stoppa Vattenfalls kolbrytning

Genom civil olydnad ska Jennie Nyberg och ett hundratal andra svenskar i en stor klimataktion till helgen tillfälligt stoppa brytningen av den omstridda brunkolen i Tyskland.

ANNONS
|

– Vi sätter oss i en buss på torsdag morgon och ska komma fram på kvällen, berättar Jennie Nyberg inför aktionen Ende Gelände, som den heter på tyska.

Den som inte kan någon, eller bara lite, tyska skulle kanske kunna tro att det betyder ungefärSlut på eländet – men det gör det förstås inte. De svenska deltagarna översätter istället lite fritt: Hit, men inte längre.

Göteborgsstudenten och klimataktivisten Jennie Nyberg fyller i:

– Keep it in the ground är ju slagorden för den här kampanjen. Alltså, lämna allt jävla kol i marken!

– Vi har ju skrivit under Paris-avtalet, om att minska koldioxidutsläppen, men det räcker inte, säger Jennie.

ANNONS

Därför åker svenskarna – hon har hört att de kan bli minst 150 stycken – den här veckan till östra Tyskland, till hörnet mot Polen och Tjeckien. Från Göteborg är det sådär 87 mil, förbi Berlin och söderut, till området där svenska, statligt ägda, energijätten Vattenfall har de flesta av sina brunkolseldade – och alltså fossilbränsledrivna – kraftverk. Runtomkring finns de enorma hålen i landskapet – dagbrotten – där kolet hämtas upp av lika enorma maskiner.

Nej, Jennie Nyberg har inte varit där tidigare.

– Men när man ser detta på bilder, med de stora maskiner som gräver ur landskapet, kan man inte fatta att det blir någon energi över överhuvudtaget, säger hon.

De kommande dagarna ska aktivisterna tälta nära det stora dagbrottet Welzow-Süd. Bland annat där gräver Vattenfall upp den brunkol som eldas upp ikraftverket Schwarze Pumpe strax intill. Där produceras el till tyska industrin och övriga samhället.

– Tittar man på kartan, till exempel på Google Earth, så ser man att dagbrottet vi ska till är cirka två mil i omkrets, säger Jennie.

Har du deltagit i civil olydnad tidigare?

– Nej, det har jag inte, och det känns lite nervöst, svarar Jennie Nyberg.

– Vi ska gå in i området där kolbrytningen sker och fysiskt stoppa, för en kort stund, det här allvarliga miljöbrottet som pågår där hela tiden, säger Jennie.

ANNONS

Arrangörerna hoppas på flera tusen deltagare från ett antal olika länder.

I augusti förra året genomförde Ende Gelände, som ingår i den globala Break free from fossil-rörelsen, en liknande aktion i västra Tyskland. Ett tusental klimataktivister gick in i dagbrottet Garzweiler nordväst om Köln och lyckades under ett antal timmar stoppa verksamheteninnan polisen körde iväg dem i en massa bussar.

Är du orolig för att eventuellt hamna i domstol, eftersom det ni gör räknas som civil olydnad?

– Efter aktionen förra året var det ingen som polisanmäldes eller åtalades. De som bussades iväg fick åka via en polisstation men sedan hände inget mer, säger Jennie Nyberg och fortsätter:

– Civil olydnad är ju inte så vanligt i Sverige, mer mass-civil olydnad är vanligare i till exempel Tyskland och Sydamerika. Men det känns bra att vi som nu åker till Tyskland är öppna med vad vi ska göra, var och när. Men exakt när det ska ske, det vet bara en liten grupp i ledningen för aktionen. Det är sagt att det ska ske under perioden nu på fredag till söndag, säger Jennie Nyberg.

FAKTA: Jennie Nyberg

Bor i studentlägenhet i centrala Göteborg

Uppvuxen på Högsbohöjd i västra Göteborg

Har alltid varit engagerad i miljö- och klimatfrågor

Studerar till miljövetare på Handelshögskolan

Har tidigare pluggat humanekologi, spanska och nationalekonomi

Är aktiv i Fossil Free GU-kampanjen (som gäller Göteborgs universitet)

ANNONS