Jan Hallberg avgår

ANNONS
|

Jan Hallberg har varit kommunalråd i nästan 27 år på heltid. Beslutet att sluta har mognat fram. Redan förra året gav han besked till Moderaternas valberedning:

- Jag ställde upp och jobbade för en alliansseger i Göteborg. Men jag sade också att om vi inte når fram så avser jag att lämna och släppa in en ny generation ledare för Moderaterna.

Efter valet har alliansens försökt att närma sig Miljöpartiet som har en vågmästarroll. När MP valde att inleda förhandlingar med vänsterblocket i stället för alliansen var saken klar för Jan Hallberg.

För någon vecka sedan informerade han valberedningen sitt beslut. Under onsdagskvällen ska den nya fullmäktigegruppen få besked om avhoppet.

ANNONS

Jan Hallberg lämnar i princip alla sina poster vid årsskiftet, men sitter kvar i fullmäktige. Han kan dock inte tänka sig något stillsamt pensionärsliv framöver.

- Får jag ett intressant erbjudande kommer jag att fundera på det. Jag kan tänka mig ett uppdrag inom näringslivet eller i någon annan verksamhet.

Valberedningen har nu i uppgift att snabbt plocka fram ett namn som fullmäktigegruppen accepterar. Det finns flera tänkbara kandidater. Ett givet förslag är kommunalrådet Jonas Ransgård.

- Vi har flera moderater som jobbat nära mig och är väl lämpade för uppdraget. Jag vill ha en ordentlig föryngring, säger Jan Hallberg utan att nämna något namn.

Det är inte bara Jan Hallbergs efterträdare som valberedningen söker. Ytterligare två moderater, kommunalråden Susanna Haby och Agneta Granberg, slutar och måste ersättas.

ANNONS