"Jag vill skapa förståelse för Jihad"

I många fall är det första man säger till nya människor sitt namn. Att inleda en relation genom att säga det värdeladdade ordet "Jihad" leder därför allt som oftast till långa förklaringar för den unge man som bor i Sverige och heter just det.

ANNONS
|

– Den vanligaste reaktionen är att folkfrågar om det är sant att jag heter Jihad. De tror att jag skämtar eller är oseriös. Till och med i formella sammanhang blir folk chockade eller får för sig en massa saker om vem jag är, berättar Jihad Eshmawi.

Han kom till Sverige som flykting 2013 från Syrien, landet där han föddes. Men det är inte det land han identifierar sig med eftersom hans familj kom som flyktingar dit från Palestina. Formellt menar han därför att han först var andra generationens palestinsk flykting i Syrien, medan han nu blivit första generationens flykting i Sverige.

ANNONS

Att förklara sin bakgrund på det sättet kräver en del förkunskap från den som får höra det. Annars låter det nog mest som röriga fakta. Men vikten av förståelse är precis det som gör att Jihad tycker att det är viktigt att han står upp för sitt namn och sprider dess egentliga betydelse. Det skrev Jihad först om i The Local.

–Det enda folk vet om ”Jihad” är det som sprids i västerländsk media. De flesta verkar tro att det betyder "heligt krig" och många tänker dessvärre per automatik på självmordsbombningar och andra terrorhandlingar.Men ordet "Jihad” betyder ”strävan” eller ”kamp”, berättar Eshmawi.

Reaktionerna varierar men Jihad nämner ett skräckexempel på vilken effekt hans namn kan hapå människor. En dagglömde han sin väska på en buss, men hans kompis såg det precis i rättan tid och hann springa till dörren och ropa högt över torget: "Jihad, Jihad, Jihad!"

– Det var ganska mycket folk på torget och ljudnivån var tämligen hög. Men när min vän ropade mitt namn tystnade hela torget helt tvärt och jag kände hur folk tittade på mig. Det var både misstänksamma men även skräckslagna blickar som vände sig emot mig, berättar Jihad.

ANNONS

Han berättar att han särskilt såg paniken hos en kvinna som gick med sitt barn, hennes ansikte ska ha skiftat färg när hon hörde hans namn skanderas. Jihads tolkning är att skräcken grundar sig i den mediala bilden. Och han ser det som sitt uppdrag att lära människor den verkliga meningen.

– Jag tycker att det är ett fint namn som hjälper och motiverar mig i mitt liv. Det ger mig mening i livet. Jag föddes som flykting i Syrien – så för mig personligen betyder namnet att sträva och kämpa vidare. På arabiska säger man att varje person har en del av sitt namn och jag tror att en stor del av min personlighet bygger på mitt namn, säger Jihad.

Han berättar att flera av hans vänner har sagt att han bordebyta namn. Argumenten brukar råda att ett namnbyte skulle underlätta för honom attfå bostad och jobb. Förvisso är Jihad brutalt medveten om att sådant är svårt att få i Sverige, men han ser det inte som ett alternativ att byta namn.

– Jag menar att det inte är namnet som är problemet utan de felaktiga fördomarna om det. Kloka människor som är öppna för att ta in en annan definition än den de fastställt tenderar att respektera mig mer för att jag har mitt namn och för att jag aktivt väljer att kämpa och sprida förståelse för det.

ANNONS

Trots att det kan vara ett svårt jobb är Jihad tacksam att han lyckades ta sig till just Sverige. Här menar han att det finns möjlighet att skapa förändring.

–I Sverige kan folk ändå ta in det jag berättar. En viss procent blir glada när de förstår vad mitt namn betyder och det gör dem väldigt glada. Det finns alltid dem som förstår och dem som inte vill förstå. De vill hellre ta den förklaring som finns i media.

LÄS OCKSÅ: Usama bin Ladins miljoner till jihad

Men utöver strävan på individnivå för att vidgaförståelsen för vadhans namn betyder så kämpar Jihad även på ett bredare plan för att ändra människors syn på migration. Tillsammans med flera andra personer som flytt till Sverige startade Jihaden namninsamling för att media ska rapportera om migration på ett annat sätt. Massmedier kallas den tredje statsmakten, men Jihad ifrågasätter det.

– Min bild är att massmedia påverkar människor mer än både regeringen och riksdagen.Mycket av det som rapporterasstämmer men mycket är överdrivet och de flesta medierna vill bara locka läsare genomslagkraftiga rubriker – det spelar ingen roll om rapporteringen skapar mer segregation än integration.

Bakgrunden till namninsamligen är att Jihad ingår i Migrationsverkets projekt MIG talks.Genom att skapa en plattform för utbyte av information mellan nya invånare och olika samhällsaktörer vill satsningen även bidra till ett nyanserat och inkluderande offentligt samtal. Men närdeltagarna bjöd in250 olika medier till en pressträff dök bara fem upp.Då beslutade deltagarna attstarta en namninsamling.

ANNONS

–Vi vet att migration är ett av de mest omdiskuterade ämnena i Sverige just nu. Alla medier skriver om hur Sverige påverkas och kan påverkas i framtiden. Men när vi migranter vill beskriva oss själva som individer istället försom siffror, klan eller grupp visar ingen intresse.

Han berättar att alla som varit med och startat namninsamlingen och är emd i MIG talksär högutbildade personer från olika länder. Därför har de väldigt mycket olika erfarenheter som skulle kunna användas för att bredda förståelsen för migration i stort.

–Vi har kommit till Sverige och är alla intresserade av politik och media.Vi berättar vad vi ser i media och vad vi vill förändra. Vi vill hjälpa medier att vidareutvecklas och ta diskussionen till nästa nivå.

Jihad understryker att migration har funnits lika länge som människan. Han menar att den aldrig kommer ta slut och att det är en ständigt pågående rörelse som snarare tenderar att öka än att minska framöver.

–Men migration beskrivs på ettavhumaniserat, katastrofalt och näst intill apokalytiskt sätt.Det är klart att det kan vara jobbigt att anpassa ett land till nya dimensioner, speciellt på kort tid men genom att avhumanisera människorna som kommer hit blir det svårare både för flyktingar och de som redan bor här att mötas, man skapar bara en större avgrund.

ANNONS

Jihad menar att de positiva effekterna av migrationen alltid hamnar i skymundan. Dessvärre sker det oftast till förmån för allden negativa rapporteringen.

–Krig är hemskt, man borde fira när folk klarat sig ifrån ett krig till ett tryggt och säkert samhälle som det vi har här i Sverige. Men istället ligger fokus på hur mycket sämre livet kan bli om fler delar på välfärden, jobben, bostäderna och allt det andra.

Men tror du att du kommer vara tvungen att kämpa hela livet, eller går det att nå i mål?

–Nej, det finns alltid ett hopp och det är därför jag gör det jag gör. Men massmedier måste bry sig om samhället och nästa generation. Målet kan inte bara vara att tjäna pengar utan att använda den yttrandefrihet som finns till att göra gott, behöver man hjälp är det bara att kalla på Jihad.

ANNONS