"Jag vill bara kunna leva normalt igen"

Idag inleddes rättegången mot den man som misstänks ligga bakom en serie mordbränder i Göteborg. Då han anses potentiellt våldsam kommer han inte att närvara i rättssalen. Först ut att höras var en 70-årig kvinna som fick sin lägenhet svårt eldhärjad. En händelse som kommit att färga hela hennes liv.

ANNONS
|

Det var en tidig morgon den 9 juni som den 51-åriga mannen misstänks ha slagit till. Sammanlagt ska han ha startat sju bränder hos noggrant utvalda offer i lägenheter och fastigheter tillhörande Familjebostäder.

Under måndagsförmiddagen inleddes rättegången mot mannen, och först ut att höras var ett av offren -en 70-årig kvinna.

- Jag mår fruktansvärt dåligt.Jag harblivit misstänksam mot allt. Jag har slutit mig inom mig själv, säger kvinnan under förhöret.

Sökte skydd på balkongen

Kvinnan berättar hur hon hörde någon som tafsade på brevlådan. Efter det kom en kraftig smäll, en explosion och ett extremt kraftigt ljussken.

- Jag for upp och stängde alla dörrar, och sökte skydd på balkongen, berättar hon.

ANNONS

Hade problem att hjälpa kvinnan

Kvinnan larmade 112, och brandmännen anlände snabbt till platsen, men de hade problem att hjälpa kvinnan.

- Jag frös och kände obehag. De hissade upp en sån där korg, men jag hade ju ingenting på mig och har dessutom diskbrock, säger hon.

Sekunderna senare slog Räddningstjänsten in kvinnans dörr, och efter att de släckt branden hämtade de kvinnan på balkongen.

- Jag fick en filt och ett par foppatofflor, efter detminns jag inget mer, säger kvinnan.

"Jag vill bara kunna leva normalt igen"

Händelsen har färgat hela kvinnans liv, såväl fysiskt som psykiskt.Hon har täta psykologkontakter och är tvungen att äta sömnmedel.

- Jag vill bara kunna leva normalt igen. På kvällar och nätter är jagväldigt orolig, säger hon.

Mannen har erkänt

Den misstänkte mannen har i princip erkänt allt han anklagats för.

Innan förhandlingen inleddes ansågs hanvara såpass instabil att han inte kunde närvara i rättssalen, utan hördes istället på videolänk från häktet.

- Vi tyckte kort och gott att det var den bästa lösningen, konstaterade både vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell och advokat Cecilia Kongbäck.

Den 51-årige mannen hävdade själv att allihop börjat med att han klagat på en ung inneboende hos grannkvinnan:

- Jag lade lappar i deras brevlåda med början i september 2015 och ringde dessutom Familjebostäder. Om bolaget tagit tag i detta direkt, hade ingenting av det här skett.

ANNONS

Är det då rimligt att tända på hemma hos vänner till den person du har en konflikt med?

- Nej, men jag var så fylld av hat mot grannen och även mot hyresvärden. Det var i första hand hennes fel att hela den här affären antagit dessa proportioner, hennes fel att det eskalerade. Jag hade källor som sade att hon ofta fanns hemma hos sin väninna, förklarade 51-åringen.

Enligt honom har syftet aldrig varit att skada någon.

- Nej, det enda jag ville var att skrämmas. Ingenting annat.

ANNONS