"Jag tycker det här är fruktansvärt"

Polisens beslut att låta NMR fortsätta sin demonstration upprörde flera av motdemonstranterna på Avenyn under lördagen. – Det som gör mig så upprörd är när nazister får stå och hetsa mot folkgrupp, dela ut flygblad och förneka förintelsen, säger en kvinna som deltog i motdemonstrationen.

ANNONS
|

På lördagsförmiddagen samlades 10-15 medlemmar ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) vid Grafiska vägen i Mölndal för att deärefter gemensamt gå in till Avenyn i centrala Göteborg.

Manifestationen på Avenyn gjorde flera förbipasserande upprörda och ett par mindre bråk uppstod.

Nazisternas närvaro upprörde många förbipasserande Göteborgare.

– Det som gör mig så upprörd är när nazister får stå och hetsa mot folkgrupp, dela ut flygblad och förneka förintelsen. De vill se bland annat judar och hbtq-personer döda. Jag tycker det är uppvigling till brott och hets mot folkgrupp och det har vi lagar som förbjuder, säger kvinnan som gärna hade sett att polisen hade stoppat sammankomsten.

ANNONS

LÄS MER:Personer från NMR tågar genom Göteborg

"För mig är det här brottsligt"

Hon gick själv fram och konfronterade några avNMR-medlemmar för att berätta om sina känslor.

– Jag sa till dem att jag tycker det är fruktansvärt och sjukt. Jag tycker att de är brottsliga bara de visar sig här med sina symboler, fanor och flygblad. För mig är det här brottsligt. Polisen har order från de sina att det här inte ses om brottsligt i nuläget, men jag hoppas att det förändras snart, berättaden hon.

Även polisregionchef Klas Friberg fanns på plats vid nazisternas sammankomst i form av civil person då han råkade befinna sig i närheten av demonstrationsplatsen.

Friberg konstaterade att demonstrationen saknade tillstånd men att polisen ändå inte kunde stoppa den så länge ordningen kunde upprätthållas.

– Om vi bedömer det här som en allmän sammankomst, så har de uppenbarligen inte sökt tillstånd, men det är ingen grund för polisen att upplösa den eller göra någonting åt den, berättadehan och fortsatte:

– Det vi kan göra och det vi har gjort här är att vi har upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen i och med att de inte har sökt tillstånd. Sedan får vi se vad mina medarbetare gör för bedömningar, om det är några ordningsstöningar eller någonting som gör att vi får flytta på dem, men situationen har uppenbarligen inte blivit sådan ännu, berättade Friberg medan nazisterna delade ut sina flygblad.

ANNONS

ANNONS