"Jag kan få sparken direkt"

ANNONS
|

Rädslan att förlora jobbet är värst, tycker B som GP träffar på ett café i centrala Göteborg – under löftet om fullständig anonymitet. Hon börjar med att säga att hon absolut inte vill prata om sin nuvarande arbetsgivare.

- Om en kund säger något negativt om mig till min chef kan jag få sparken direkt.

- Det behövs inte mycket för att det skall hända. Det kan räcka med att jag ställer ett glas på fel ställe på bordet, så här, för att någon skall bli arg och klaga hos chefen.

Om jobbet går förlorat, går också livet i Sverige förlorat. Det är den värsta situationen B kan tänka sig.

ANNONS

- Utan pengar måste jag åka tillbaka till Polen. Där finns inget för mig. Inget alls. Inget jobb, ingen lön och inget liv. Jag vill stanna här. Det är här jag har mitt liv nu, säger hon.

Testas först

B har haft flera olika arbetsgivare under de två år hon har varit i Sverige. Ett av företagen lämnade hon för att hon inte kom överens med ägaren, ett annat för att hon var tvungen att resa hem och klara ut problem som uppstått.

Varje gång har hon tvingats börja om från början.

- När man kommer ny här och inte kan språket är det inte lätt att hitta ett jobb. Och när man börjar på en firma får man aldrig 100 procent. Den första tiden får man kanske bara 30 procent, sedan 50.

- Alla kan inte städa. Om du inte är bra måste du hitta ett annat jobb. Byter du bolag får du börja om från början på 30 procent. Varje gång. Det blir inte så mycket pengar att du kan leva på det. Det tar lång tid att etablera sig.

Vet aldrig vad månadslönen blir

Nu jobbar B med ett kontrakt som ger henne 110 kronor i timmen, strax under vad kollektivavtalet säger. Arbetsgivaren betalar sociala avgifter.

ANNONS

Hon säger att hon helst inte jobbar svart. Men hon vet aldrig vad hon tjänar från månad till månad. Arbetstiden varierar.

Det finns massor med möjliga arbetsgivare. Minst 215 bara i Göteborgsområdet, har B hört. Men det är hård konkurrens om jobben.

- Det är människor från Polen, Ryssland, länderna i gamla Jugoslavien och Thailand. Inga svenskar.

Vi frågar B vad som är hennes dröm. Hon tänker en stund.

- Att lära mig svenska så att jag kan hitta ett annat jobb, säger hon.

ANNONS