Fredrik Berne berättar att kliniken har fler kvinnor än män som patienter, men att de män som kommer är väldigt övertygade i sina beslut.
Fredrik Berne berättar att kliniken har fler kvinnor än män som patienter, men att de män som kommer är väldigt övertygade i sina beslut.

"Jag jobbar med att förverkliga drömmar"

ANNONS
|

Göteborgaren utbildade sig till läkare på Medicinareberget och gjorde sin AT-tjänst i Borås. Han har alltid haft ett intresse av estetik och estetiska behandlingar och började med detta parallellt med arbetet på Sahlgrenska för tio år sedan.Det ledde till att han för några år sedan grundade Klinik 34 i Vasastan, den driver han tillsammans med Mona Sedighpour.

– Tidigare jobbade jag med folks rädslor och farhågor inom vården, nu handlar det om att förverkliga någons dröm. Dessutom upplevde jag att jag aldrig fick följa upp patienter när jag jobbade i landstinget. Jag fick driva på stenhårt för att få träffa de personer jag hade opererat. För mig är det otroligt viktigt med uppföljning, säger han.

ANNONS

Fredrik Berne läste till ekonom på Handelshögskolan när han en dag fick följa med sin pappa, som även han är kirurg, till jobbet.

– Detta hände för 21 år sedan. Pappa och jag brukar fira våra födelsedagar samtidigt eftersom vi fyller år med bara några dagars mellanrum. Han hade jour och skulle åka in för att göra en titthålsoperation och jag blev så otroligt fascinerad. Jag hoppade av min utbildning och sökte in till läkare istället.

Ett val han aldrig har ångrat. Förutom arbetet på praktiken reser han runt i världen som föreläsare och har besökt ett 60-tal länder de senaste åren. Ungefär en resa i månaden blir det, förutom semesterresorna han gör tillsammans med sin familj, fru och tre barn.

– Solsemester eller skidsemester brukar vi försöka hinna med. Vi är en tennisfamilj också, alla spelar och på söndagar brukar jag och min son spela golf tillsammans med min pappa. Cheerleading och fotboll håller barnen på med också.

För Fredrik är helgerna heliga och han försöker hålla så många som möjligt lediga, något han inte var bortskämd med under åren inom landstinget.

ANNONS

När det gäller Fredriks jobb som estetisk kirurg är han noga med att prata mycket med barnen om det hemma.

– Vi försöker avdramatisera det och det tycker vi att man gör bäst genom att prata om det. Det är inga konstiga människor som kommer till kliniken och de går inte därifrån och ser ut som Kalle Anka. Det finns lite jantelag kvar när det gäller att någon vill fixa till sig. Men egentligen är det inte mycket konstigare än att vi klipper oss, färgar håret, tatuerar oss eller klär upp oss, tycker Fredrik.

Det handlar mestadels om två huvudspår, föryngrande/upprätthållande av utseende eller att man vill förändra/förstärka det, av olika anledningar.

Ibland kommer det också patienter som skadats av felaktigt utförda skönhetsbehandlingar – det säljs mängder av produkter på nätet i dag som ibland används felaktigt och/eller av outbildade personer.

– I branschen i stort är ändå de allra flesta seriösa, det är mer regleringen som är ett problem, att det är så lätt att komma åt olika produkter på nätet som vem som helst kan använda.

ANNONS

Har du aldrig råkat ut för att en behandling du genomfört gått snett?

–Det finns två sorters kirurger som aldrig har komplikationer, den som ljuger och den som inte gör något. Jag gör fler än tusen behandlingar per år såsjälvklart har jag det. Men aldrig att det blivit någon komplikation som inte har gått att rätta till.

Till viss del kommer också människor till kliniken som vill ha hjälp med återställande av utseendet, exempelvis efter en cancerbehandling.

– Vi gör en del mindre rekonstruktioner och korrektioner efter bland annat bröstcancer. Men det är fler i de andra två kategorierna. Det roligaste med det här jobbet är alla möten med människor och att jag verkligen har tid med mina patienter i dag.

Fakta: Fredrik Berne

Ålder: 41

ANNONS

Yrke: Läkare med inriktning på estetisk kirurgi, driver Klinik 34 i Vasastan

Familj: Fru och tre barn, 13, 11 och 7 år gamla

Bor: Brottkärr, uppväxt i Haga

Läser: Fack- och skönlitteratur, gärna Stephen King

Tittar på: Älskar dokumentärer

ANNONS