Jämnt mellan blocken i Göteborg

Moderaterna går framåt i Göteborg. Ställningen mellan blocken är i stort sett jämn.

ANNONS
|

Ett par brasklappar först: frågan handlar om vilket parti man skulle rösta på i riksdagsvalet och nedbrutet på lokal nivå blir SCB:s stora mätning såpass liten att felmarginalen är stor. Men tendensen är såpass tydlig att det finns skäl att tro att det är jämnt mellan blocken i Göteborg för närvarande.

De egna lokala mätningar, med något fler tillfrågade, som Moderaterna ger ungefär samma bild, konstaterar oppositionsledaren Jonas Ransgård (M).

– Vi går framåt, men så länge det inte räcker, så räcker det inte. Vi behöver göra ännu bättre ifrån oss, säger han.

Vid motsvarande mätning för två år sedan var skillnaden mellan blocken 16,4 procentenheter. I dag är den 2,1.

ANNONS

Jonas Ransgård ser flera förklaringar bakom förändringen. Bland annat tror han att Moderaterna gynnas av att frågor som trygghet, säkerhet och skola är i fokus i Göteborg just nu.

– Det är frågor där vi är starka.

På riksplanet har det hänt mycket inom Moderaterna efter partiledarbytet. Var finns Göteborgsmoderaterna i den kursändringen?

– Vi tycker att den här omläggningen varit helt nödvändig. Vi hade en pressad situation hösten -15 och det är inte över än – det är egentligen nu det börjar. Så en återgång till den politiken som var tror inte jag är möjlig. Det tror jag man måste vara tydlig med.

Så du är mer en Kinberg Batra-moderat än en Reinfeldt-moderat?

– Jag skulle inte uttrycka det så. Den politik som blev fel nu behöver inte ha varit fel tidigare.

I SCB:s mätning är Centern – som i dag saknar plats i fullmäktige – näst största alliansparti.

– Vi gläds åt det, men det är inget man firar. Det är valdagen som räknas, säger Emmyly Bönfors, ordförande för Centern i Göteborg.

Hon säger att partiet, sett till antal medlemmar, växt kraftigt i Göteborg och tror att det till viss del har samma förklaring som att Centern går framåt på riksplanet.

ANNONS

– Det är Annie-effekten, om man vill kalla den så, och så kanske man ser att vi tar större plats i frågor om miljö och jobb.

Kommunstyrelsen ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) är ganska nöjd med det egna partiets siffror – 26,2 procent – men mindre nöjd med att alliansen tagit in.

– Det är klart att det är tråkigt när det går åt det hållet för de rödgrönrosa. Det är bara att jobba på, man vet inte hur det blir förrän på valdagen.

Hon tycker i och för sig att det är viktigt att följa mätningarna, men säger samtidigt att hon som politiker inte lägger allt för stor vikt vid dem.

– Det viktiga är att ta samtalet i ögonhöjd med väljarna. Där har vi ett jobb att göra från alla etablerade partier för att återfå förtroendet.

Hur ska ni gå tillväga för att vinna valet 2018?

– Vi måste förstås leverera. Effekten av vårt arbete med jämlikt Göteborg måste synas.

Fakta: SCB:s mätning

I går släppte SCB lokala siffror ur den partisympatiundersökning som presenterades i förra veckan.

Så här ser det ut i Göteborgs kommun.

Frågan handlar om vilket parti den tillfrågade skulle rösta på i riksdagsvalet, och är därför inte direkt överförbara till kommunpolitiken.

Siffror avser november 2016, november 2014 samt valet 2014. I procent.

M: 25,4/21,6/23,9

C: 5,3/3,2/3,8

L: 4,9/7,5/7,2

KD: 4,0/3,9/4,6

MP: 7,3/11,3/9,8

S: 26,2/30/23,7

V: 8,2/11,3/9,3

SD: 11,4/5,6/9,6

Övriga: 7,3/5,5/8,0

ANNONS