Jägare ska "avlägsna" lösa katter i Partille

För bara några dagar sedan satte det kommunala bostadsbolaget Partillebo upp en lapp med en uppmaning om att de boende bör hålla koll på sina katter i Ljungkullen och Oxledi Partille.

ANNONS
|

"Då antalet klagomål om lösspringande katter utan uppsikt i området ökat har vi anlitat en jägare som kommer att avlägsna omärkta katter från bostadsområdet under vecka 36-37. Se till att era katter är under uppsikt (se text från trivselhandboken), ha chipmärkning och ett tydligt halsband. I barnens sandlådor finns i dag mycket bajs som barnen kan få i sig och bli sjuka", står det på lappen.

Vidare framgår det i brevetatt vilda katter fångas in och avlivas en gång om året - vilket har fått kattägaren och Partillebon Petra Lidström att reagera starkt.

– Det är ett dåligt sätt att hantera det här på och hur de har formuleratbrevet och i principhota medavlivning om de inte är märkta,säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Alla katter har rätt till sitt liv. De förtjänar att leva och det finns bättre sätt att hantera problemet med lösspringande katter, så som att ta de till katthem, säger Petra Lidström.

Hon ärarg över brevet och tycker istället att katterna borde tas omhand.

– Jag är upprörd, arg och ledsen. Det här är väldigt hårt, att en katt ska få sätta sitt liv till för att någon klagar på kattbajs i sandlådanär en hård konsekvens. De är familjemedlemmar.

"Ett accelererandeproblem"

Katarina Elfverson, tillträdande vd på Partillebo, bekräftar att formuleringen på lappen inte var tydlig nog och att bostadsbolaget i framtiden ska tänka på att formulera sig tydligare.

– Det här brevet har tolkats på ett olyckligt sätt. Det är inte tänkt att någon katt ska skjutas, utan det ska självklart hanteras på klokt sätt. Vi får uttrycka oss mer humant och tydligare i hur de går till hur vi hanterar lösspringande katter framöver, säger hon.

– Till saken hör är att det är ett accelererandeproblem i två av våra områden. Det ärmånga hyresgäster som uppger att katter driver omkring och uppträder förvildat, allt från att de kissar ner dynor och rabattertill att småbarn får kattbajs på sig, säger hon och fortsätter:

ANNONS

EnligtKatarina Elfverson, var tanken att få fler att sättahalsband på eller chipmärkasina katter.

– Det är ett väldigt värdeladdat ord där många tänker att det innebär skjutning. Vi kommer ta dit jägare som hanterar det här efter konstens alla regler, som ärvana att hantera en situation när djur kan uppfattas som en sanitär olägenhet. De kommer göra en kartläggning om vilka katter som finns i området.

Kan komma att avlivas

LÄS MER:Lämnade hunden kopplad vid bostaden – reste på semester

Det är dock inte otänkbart att en del katter trots allt kommer att avlivas - förutsatt att man inte hittar någon annan lösning.

– Den absolut sista utvägen skulle vara att polisen utreder om det ska ske en polisanmälan för att avliva katten. I brevet kan man tolka det som att vi tar saken i egna händer, men så är inte fallet, säger Elfverson.

ANNONS