Isproffs tror på hemmapremiär

ANNONS
|

Håkan Sundberg är ledare inom Friluftsfrämjandet i Lerum, där man till helgen hoppas på att kunna genomföra årets första aktivitet med långfärdsskridskor. Hans beskrivning av säsongen hittills kan sammanfattas med ett enda ord: usel.

Ändå har de senaste tre helgerna åkt skridsko, i Värmland och i Mälardalen. Men nu hoppas han som sagt att det ska gå att åka på hemmais till helgen.

Vissa fryser tidigt

Exakt var går dock inte att säga.

- Vi ska ut och kolla och se hur det ser ut. För det finns några sjöar som brukar frysa lite tidigare än andra, säger han.

Egentligen vill han inte nämna några sjöar eftersom det kan vara farligt för ovana åkare. Men han tror att Stora Stamsjön eller Sandsjön kommer att vara åkbara till helgen om de kalla nätterna hänger kvar ett par dagar till.

ANNONS

- Det allra viktigaste när man åker är säkerheten, man ska aldrig ge sig ut på egen hand och finns det minsta tvekan om isen håller eller inte ska man aldrig chansa, påpekar Håkan Sandberg.

I första hand tycker han att den som vill börja med långfärdsskridsko ska ta kontakt med Friluftsfrämjandet. Där anordnas säkerhetskurser då man går igenom allt om säkerhet och en introduktion i att åka skridskor.

- I höstas hade vi två sådana säkerhetskurser och den ena var faktiskt inte fulltecknad vilket är ovanligt. För numera är det så många som åker långfärdsskridsko att man inte längre betraktas som en idiot, säger han.

Har man gått en sådan kurs kan man sedan hänga med på något av Friluftsfrämjandets arrangemang. För i stort sett varje helg under säsongen genomför man aktiviteter.

- Vi är 14 ledare inom nåt vi kallar Västgötaskrinnarna, VSG, som sköter det här. Och vi kommer från Friluftsfrämjandets olika lokalavdelningar här i Västsverige, säger Håkan Sandberg.

För någonstans finns det nästan alltid is. Går det inte att åka i ett område, så går det kanske i något annat.

ANNONS