Vackert - men kallt.
Vackert - men kallt.

Iskallt in i nästa vecka

ANNONS
|

Bara i sydost, vid Utklippan i Blekinge och på Öland, klättrade termometerna enligt SMHI några tiondels grader över nollstrecket natten till fredagen. Resten av landet ligger stabilt på minusgrader.

Högtrycksryggen som sträcker sig över mellersta Sverige och ger klart och mycket kallt väder. SMHI spår fortsatt kyla i minst tio dagar till. Prognosen för Göteborg visar på temperaturer mellan -5 och -15 de kommande dagarna. I inlandet blir temperaturerna ännu lägre.

Och vintern stannar, även om temperaturen ska öka några grader med hjälp av blåst från nordost i mitten av nästa vecka.

Med kylan kommer isen som bland annat redan har ställt till det och lett till inställda turer på Kornhalls färja.

ANNONS

- Än är vi bara i början av issäsongen, och det brukar dröja till slutet av mars innan isarna når full utbredning. Det kan mycket väl bli en lika rejäl isvinter som på 1980-talet, säger Torbjörn Grafström, på SMHI:s istjänst..

Havet är fortfarande öppet. Men trots att vinden blåser fryser det på i de små vikarna, vilket också är ett tecken på kommande istäcke.

Is över havet är inget nytt fenomen. Förr sa öborna att isen la sig vart tionde år. Men nu har det gått över tjugo år sedan hårdis från Vänern tog älven ner mot Böttö och Danska Liljan för att möta havsisen och packas till höga vallar.

Den här veckan kom de första flaken flytande via Göta älv och kanal.

Isen har de norra delarna av Vänern i ett fast grepp. En hundra meter bred isvall har lagt sig mellan Läckö slott och Kinnekulle. Isen ligger tio centimeter tjock utanför Vänersborg och fortsätter nu att växa till.

Sedan nyår är bogserbåtarna i gång dygnet runt för att hålla isrännor med öppet vatten och hjälpa handelssjöfarten att ta sig fram.

Snö kan vi däremot inte vänta oss så mycket så länge högtrycket är stabilt. Djupast snötäcke i Västra Götaland har Uddevalla med 46 centimeter.

ANNONS

ANNONS