Internationella kvinnodagen sprider gemenskap

Lika löner för lika arbete, att gå hem själv på kvällen utan att vara rädd eller att slippa ta ansvar för stökiga killar i klassen. Orättvisorna mellan könen är fortfarande många. Vi frågade fyra unga tjejer vad som gör dem förbannade och vad de vill förändra i vardagen.

ANNONS
|
SKRIV I LÄSARCHATTEN: Vad önskar du åt alla kvinnor?

– För mig är internationella kvinnodagen en glad dag, den sprider gemenskap och det är viktigt att uppmärksamma att den här typen av problem fortfarande finns i Sverige, säger Elin Karlström.

Hon är sjutton år och går i årskurs två på Ingrid Segerstedts gymnasium, tillsammans med Annie Josefsson, Ebba Sandros och Salome Nordberg. De har bidragit med varsin text till denna tidning, om vad de vill förändra i vardagen.

– Internationella kvinnodagen är lite som en födelsedag, även om det är en person man kanske träffar varje dag, ger man den lite extra uppmärksamhet just den dagen, säger Annie Josefsson.

ANNONS

Alla fyra kallar sig för feminister och började engagera sig i och ifrågasätta jämställdheten mellan könen i högstadiet.

– Jag började se det på idrotten. Jag gillade att hoppa höjdhopp och killarna fick alltid höja ribban högre, men inte vi tjejer. Då började jag undra varför det var så, säger Salome Nordberg.

Skulle lugna killarna

Men också i klassrummen märktes det. Alla har minst en situation då de placerats mellan två stökiga killar för att "lugna ner dem", hålla isär dem eller hålla lite koll på dem. Redan som tio-åringar fick de agera fröken åt klassens stökigaste och se till att skolarbetet blev gjort.

– Egentligen börjar det ännu tidigare än så. På dagis fick man ju höra att om en kille var elak mot en så var det egentligen bara en komplimang. Ingen sa ifrån när någon retade en, säger Annie Josefsson.

– Ja, man blev ju nästan glad om någon kille var taskig mot en. Det blev en komplimang, säger Elin Karlström.

Och att tjejer i sin könsroll förväntas vara duktiga i skolan och prestera mer hemma, är också skadligt för killarna i slutändan. På frågan om vilka ämnen som känns viktigast för dem just nu, återkommer de ofta till uppfostran.

ANNONS

– Något vi ser globalt är att det finns väldigt många sexister med väldigt mycket makt, som behåller den makten trots vissa uttalanden eller handlingar. Det är en viktig fråga för mig, säger Elin Karlström och får medhåll av Ebba Sandros:

– Ja, man måste verkligen tänka på hur man uppfostrar sina barn och inte skilja på könen om problemen ska försvinna.

Ändra folks tankar

Om de fick rikta sig direkt till politikerna, kommer förslag om gratis mensskydd och lika lön för lika arbete upp.

– Men helst av allt skulle man vilja förändra hur människor tänker. Det kan ju inte regeringen göra, säger Elin Karlström.

ANNONS