Instagramdömda får skulder för livet

ANNONS
|

I veckan kom domen mot flickorna i det så kallade Instagrammålet. Flickorna, 15 och 16 år gamla, dömdes för grovt förtal. De ska tillsammans betala 15000 kronor till var och en av de 38 målsägandena. Det ger ett sammanlagt skadestånd på 570000 kronor.

En summa som brottsoffren troligen aldrig får del av.

–I det praktiska livet är möjligheten inte stor, flickorna har inte de pengarna, säger 16-åringens advokat Claes Östlund.

En person som har utsatts för ett brott ska i första hand få skadestånd av den som utfört brottet. Kan den inte betala får brottsoffret i normalfallet ersättning från sitt försäkringsbolag i stället. Men enligt Brottsoffermyndigheten är det sällsynt att försäkringsbolag godkänner ersättning när brottet är förtal.

ANNONS

Ett sista alternativ är att vända sig till Brottsoffermyndigheten som betalar ut nära 100 miljoner kronor per år till brottsutsatta personer enligt brottsskadelagen.

Men omfattningen av lagen är begränsad – den gäller inte vid förtal. Så offren i Instagrammålet kan bli helt utan skadestånd.

De två flickorna kommer troligtvis inte att kunna betala skadeståndet utan kraven hamnar i stället hos Kronofogden. Det kan i framtiden ge betalningsanmärkningar som gör det svårt att skaffa mobilabonnemang, hyra lägenhet eller ta lån.

–En skuld på flera hundra tusen kronor som tickar på med ränta hos Kronofogden kan du aldrig betala. Det är inte så kul att veta när man är 16 år, säger advokaten Claes Östlund.

Även de båda flickornas föräldrar är skyldiga att betala en del av skadeståndet. En lagregel från 2010 i skadeståndslagen gör att föräldrar är ansvariga för sådant deras barn gör.

–Tanken med regeln är att föräldrar ska ha ansvar för att barnen inte springer runt på stan och förstör. Men i det här fallet handlar det om sådant som görs med två knapptryckningar på en dator, hur ska en förälder kunna förhindra det? säger Claes Östlund.

ANNONS

En annan händelse då ungdomar blivit skyldiga att betala ett stort skadestånd är när Torslandaskolan brann ner 2009. Tre killar, då 17, 18 och 19 år gamla, åtalades, men friades i både tingsrätt och hovrätt för skolbranden och skadeståndsdelen blev i stället en separat rättsprocess.

I skadeståndsprocessen dömdes killarna att betala 13,6 miljoner. Men den summan täcktes av deras ansvarsförsäkringar eftersom de tidigare friats från brott.

I Instagrammålet handlar det däremot om ett uppsåtligt brott, i ett sådant fall täcker inte en ansvarsförsäkring skadeståndet.

ANNONS