Inställda tåg ersätts med buss

ANNONS
|

De fem avgångarna är:

* två tåg som skulle ha gått mellan Karlstad och Stockholm med planerade avgångstider 06.26 samt 16.32

* ett mellan Hallsberg och Stockholm som skulle ha gått 08.35

* två tåg mellan Kalmar och Göteborg med planerade avgångstider 08.04 och 11.57

Samtliga ersätts med buss.

Prognosen för hur trafiken påverkas på söndagen är inte klar, men Magnus Andersson på SJ:s pressjour säger till TT handlar det om ett fåtal avgångar som ställs in. Målsättningen är att ersätta med buss. De som har bokat biljett kan räkna med ett sms om de påverkas.

ANNONS

SJ stoppade vid lunchtid igår, med omedelbar verkan, all trafik med vagnar med blockbromsade hjul. Vilket innebär över 100 vagnar är tvungna att växlas ur tågen innan de kan fortsätta. Men det är ännu oklart hur många tåg som kommer att stoppas och hur många resenärer som drabbas.

- Det är bra att hålla koll på SJ:s hemsida där det uppdateras vilka tåg som är inställda under dagen, säger Magnus Andersson, på SJ:s pressjour.

De flesta av SJ:s sittvagnar är blockbromsade, det finns 147 blockbromsade och 123 skivbromsade sittvagnar.

Sov- och liggvagnar samt alla motorvagnståg som X2000 och pendeltågen har skivbromsade hjul. Dessa vagnar och dessa tåg berörs inte trafikstoppet.

SJ:s presschef Dag Rosander säger till TT att trots kontrollerna av tågen är målsättningen att trafiken ska gå som vanligt redan under lördagen.

- Lördagen är den dag som det är minst resenärer på, säger han.

Vid olyckan i Norge 1 oktober spårade två vagnar i ett SJ-tåg mellan Oslo och Stockholm ur. Den norska haverikommissionen fann snabbt att urspårningen berodde på att ett hjul var defekt.

Två hjul av de3 000 hjul som hittills kontrollerats har visat sig ha sprickor.

ANNONS

SJ hoppas att samtliga vagnar ska vara kontrollerade i början av nästa vecka.

ANNONS