Per-Anders Lindfeldt
Per-Anders Lindfeldt

Insatsledaren om våldet: Jag tror inte att de förstår

Stenkastning, avskurna slangar och hotfulla situationer har blivit en del av räddningstjänstens arbete. – Det är bedrövligt, säger insatsledaren Per-Anders Lindfeldt.

ANNONS
|

En fem kilo tung sten kastades in genom en rutan på brandbilen. Föraren tappade medvetandet och bilen körde av vägen. Det var 2009.

– Det var det första riktiga uppvaknandet, säger Per-Anders Lindfeldt, insatsledare på räddningstjänsten Storgöteborg.

Det var när utryckningspersonalen var på väg till Hjällbo för ett larm som det hände. Per-Anders Lindfeldt berättar att de som befann sig i bilen trodde att de blivit beskjutna.

Den fem kilo tunga stenen finns nu i en glasmonter i räddningstjänstens lokaler. Där finns den för att påminna om varför det förebyggande arbetet sker.

ANNONS

– Vi ska arbeta för att det ska gå så bra som möjligt för alla, ingen ska komma till skada, säger Per-Anders Lindfeldt.

Han var själv med vid ett tillfälle där en person i utryckningspersonalen blev jagad av 10-15 personer. Samtidigt som en skola brann.

– Jag tror inte att de förstår vilken skada de gör, vårt arbete handlar om minuter och sekunder, en sekund kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Per-Anders Lindfeldt.

Han blir förvånad över de skadegörelser och hotelser som drabbat utryckningspersonalen. Han blir också rädd. Händelserna kan få allvarliga konsekvenser, både för räddningstjänsten och för samhället.

Personalen åker alltid ut för att hjälpa, och om de blir hindrade kan människor bli lidande.

– De som agerar så här har tappat sina referensramar, de ser inte konsekvenserna av sitt agerande, säger Per-Anders Lindfeldt.

Han påpekar att de som kastar stenar, skär av slangar och jagar utryckningspersonal är några få av alla människor i samhället.

– Och vi måste fortsätta agera för att skydda alla som är i behov av hjälp, säger han.

ANNONS

Räddningstjänsten har insett att problemet med hot och skadegörelse är något som de måste hantera. Att göra riskbedömningar är nu en del av arbetet som inte går att undvika. Att förebygga och visa att det finns en människa bakom uniformen är också självklart.

Utryckningspersonal utsätter sig redan för stor fara. Att de nu även måste skydda sig från hot och skadegörelse tycker Per-Anders Lindfeldt är bedrövligt.

– Vi hoppas verkligen att det här inte blir vardag, men vi har insett att det är något vi måste arbeta mot, säger han.

Utryckningspersonalen som han arbetar med har ibland varit rädda för att rycka ut.

– Men vi kommer alltid att åka in i alla lägen, vi ska vara där den vanliga människans förmåga inte räcker till, säger Per-Anders Lindfeldt.

ANNONS