Inget stöd från kommunerna

ANNONS
|

Ingen av de översvämningsdrabbade kommuner som GP tagit kontakt med kan i dagsläget överblicka vad skadorna kommer att kosta. Det handlar i stället om att lösa akuta situationer, försöka dokumentera skador när vattnet sjunker undan och se vad som behöver repareras eller helt byggas om. Men det handlar om mångmiljonbelopp.

K-G Berglund, vd för Göteborgs stads eget försäkringsbolag Göta Lejon, var i går lättad.

- Våra egendomar, som skolor och fastigheter, har inte fått så omfattande skador som vi trott. Här kanske vi landar på kostnader på ett par, tre miljoner kronor.

Han vågar däremot inte gissa något om de kostnader som kan uppstå när olika fastighetsägare anser att kommunen brustit i ansvar, att de fått in vatten genom felaktighet i exempelvis gatan. K-G Berglund förväntar sig att det kommer att ramla in sådana krav efter hand, när omfattningen av skadorna visat sig och fastighetsägarna varit i kontakt med sina försäkringsbolag.

ANNONS

Självrisken tio procent

Mängder av företag och privatpersoner har drabbats. För en villaägare är självrisken vanligtvis tio procent av skadekostnaden - oftast lägst 10 000 kronor. Och då handlar det bara om skador på huset, inte tomt, växthus eller annat. Det kan alltså landa på en stor summa pengar för ett vanligt hushåll.

Ingen kommun är i dag beredd att gå in och täcka självrisken för drabbade privatpersoner. Kostnaden ses som en fråga enbart mellan den drabbade och den personens försäkringsbolag. Men om kommunen har varit försumlig kan den bli ersättningsskyldig, de boende kan också välja att kräva kommunen på självrisken. Kommer man inte överens får saken prövas i domstol.

I Mölndals kommun, som drabbats hårt av vattnet, väntar man också på att kunna överblicka skadorna.

- Vi betraktar detta som en extraordinär och oförutsägbar händelse. Vi ska ersätta om vi varit försumliga eller vårdslösa, säger Jan Persson, stadsdirektör i Mölndal.

kommunens ansvar
ANNONS