Inget skadestånd till rånad sexköpare

ANNONS
|

Den då 25-årige mannen berättar att han satt på ett internetkafé på Centralstationen och väntade på tåget som skulle ta honom hem när han började chatta med, vad han trodde var, en tjej på webbsidan snyggast.se.

Men "tjejen" som frågade om han ville komma hem till henne för att ha sex mot betalning var två unga män som fått en idé om hur de skulle få ihop pengar till sitt missbruk.

- Vi kom på att vi kunde råna någon pedofil på nätet, sa en av männen senare i polisförhör.

Den 25-årige mannen var dock helt ovetandes om de två männen när han satte sig på spårvagnen med 800 kronor i kontanter, den betalning som han kommit överens med "tjejen" på internet om.

ANNONS

När han kom fram till mötesplatsen på Persiljegatan i Angered skickade han ett sms till "tjejens" telefonnummer för att meddela att han var där. Men fram kom ingen tjej utan i stället två män med en hund.

En av männen frågade om han hade med sig pengarna och tog sedan både pengar och mobiltelefon från 25-åringen.

Tingsrätten dömde de båda männen för rån till 12700 kronor i skadestånd, varav 1500 kronor för den stulna egendomen, 1200 kronor för sveda och värk samt 10000 för kränkning.

Men skadeståndet har inte betalts ut och 25-åringen har nu kontaktat Brottsoffermyndigheten för att få ut ersättningen den vägen. Brottsoffermyndigheten kan gå in och ersätta brottsoffer i de fall då gärningsmännen själva inte kan eller vägrar betala ut skadestånd. Men myndigheten kan också vägra i vissa fall.

Brottsoffermyndigheten skriver i sitt beslut till 25-åringen att "du genom att stämma träff i syfte att köpa sexuella tjänster utsatt dig för en ökad risk att skadas". Därför väljer myndigheten att inte gå in och betala skadeståndet.

ANNONS