Lång kö. När GP kommer på besök står drygt 20 personer i kö när vårdcentralen öppnar. Men enligt vårdcentralchef Samir Muratovic kan antalet ibland vara det dubbla.
Lång kö. När GP kommer på besök står drygt 20 personer i kö när vårdcentralen öppnar. Men enligt vårdcentralchef Samir Muratovic kan antalet ibland vara det dubbla.

Ingen söker lediga läkartjänster

Ytterligare tre-fyra läkare skulle behövas för att möta det höga söktrycket från patienterna. Men när Närhälsans vårdcentral i Biskopsgården annonserar efter arbetskraft är det ingen som svarar.

|

Sedan en dryg vecka tillbaka har vårdcentralen på Höstvädersgatan två väktare på plats i samband med att de öppnar på morgonen. Enligt vårdcentralchef Samir Muratovic beror det på att det höga patienttrycket har skapat en upplevd otrygghet hos personalen.

– Det kommer ofta 30-40 patienter precis när vi öppnar. Då kan det uppstå tjafs om vem som kommit först. För att minimera risker har vi beslutat att ha vakter.

Ingen hotbild

Han poängterar emellertid att det inte finns någon uttalad hotbild mot vare sig vårdcentralen eller personalen.

– Väktarna har ingen koppling till någon händelse. Men vi har ett antal patienter varje år som blir arga när de känner att de inte får den vård de önskar. Då kan det uppstå vissa obehagliga situationer som personalen behöver ta. Egentligen önskade vi bara en väktare, men Securitas ställde krav på två när de utför uppdrag i Biskopsgården. Deras farhågor var kraftigt överdimensionerade. I fortsättningen ska vi bara ha en väktare.

Samir Muratovic har bara haft sin tjänst i knappt tre månader, men har ändå en klar bild av hur vad grundproblemet är bakom den upplevda otryggheten och svårigheterna för listade patienter att få läkartider.

– Det beror helt enkelt på att vi är kraftigt underbemannade på läkarsidan. Vi arbetar intensivt med att försöka locka fler läkare, men det är lättare sagt än gjort.

Inga svar på jobbannonser

I oktober annonserade vårdcentralen efter två specialister inom allmänmedicin. Fyra månader senare har de fortfarande inte fått en enda sökande.

– Det är ett kvitto på att vi har det tufft. Men vi är förvisso inte ensamma om det problemet. Det är många andra vårdcentraler, både inom Närhälsan och bland privata aktörer, som har svårt att rekrytera. Vi har en arbetsmarknad där tillgång och efterfrågan inte ligger i balans.

I dagsläget förfogar vårdcentralen över åtta läkartjänster, varav tre är inkallade hyrläkare. Samir Muratovic beräknar att de skulle behöva minst tre eller fyra till för att kunna lätta på patienttrycket.

Har ni sökt hjälp för att få bukt med de här problemen?

– Ja. Men återigen – när det gäller den rådande läkarbristen är vi inte ensamma. Vi hjälper varandra så gott vi kan och får låna personal i akuta situationer. Jag tycker att mina närmaste kollegor och chefer visar en stor vilja att satsa på Biskopsgården, men det tar tid.

När kommer man som patient att märka av en förbättring?

– Min ambition är givetvis att det ska ske så fort som möjligt. Men jag hoppas att vi kan se konkreta tecken på en ordentlig stabilisering senast inom ett halvår, helst en bra bit innan sommaren.