Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Inbrottsvåg i Göteborg Polisen: "Närmar oss toppen"

Den senaste månaden har det inträffat minst 46 inbrott i de södra delarna av Storgöteborg. Polisen befarar att organiserade yrkeskriminella ligor ligger bakom brottsvågen. – Vi ser att det koncentreras till olika områden vecka för vecka, säger Niklas Brehm, vid polisen.

När höstmörkret faller ökar också bostadsinbrotten. I Storgöteborg har det varit tydligt i de södra områdena där minst 46 inbrott har anmälts bara sedan den 19 september. 

LÄS OCKSÅ: Här inträffade flest inbrott i Storgöteborg 2016  
Klicka på grafiken för att se den i stort format:

Områdena som drabbats är bland annat Mölnlycke, Askim och Långedrag. 

Fram till 2016 inträffade 60 procent av alla bostadsinbrott i Storgöteborg i de södra delarna av regionen. Under 2016 minskade den siffran till 40 procent och den positiva trenden höll i sig fram till i somras, men nu verkar tjuvarna vara tillbaka. 

– Vi har skojat lite om att tjuvarna tog semestern under sommaren, men när jag tittade på statistiken såg jag att vi hade haft 37 inbrott från och med den 19 september fram till den 9 oktober. Efter det har vi haft nio inbrott till, säger Niklas Brehm, samordnare från polisens sida när det gäller grannsamverkan vid polisen i Storgöteborg syd.  

I förra veckan gick Niklas Brehm ut med en varning på grund av inbrottsvågen på Facebook. De streckade linjerna beskriver de högsta respektive lägsta antalen inbrott per månad i södra Göteborg under de senaste tre åren. Den blå linjen beskriver hur många inbrott som inträffat i genomsnitt per månad under samma tid. De blå staplarna visar hur många inbrott som inträffat 2017. 

Rör sig från område till område 

Brehm berättar att det ännu är för tidigt att dra några konkreta slutsatser gällande vad som ligger bakom inbrottsvågen. Inbrotten ökar statistiskt alltid under hösten, men då tjuvarna verkar flytta sig från område till område befarar polisen att det rör sig om organiserade ligor som just nu länsar göteborgarnas hem. 

– Vi ser att det har drabbat olika områden vecka för vecka. För någon vecka sedan var det Mölnlycke, en annan Askim och den här veckan är det Näset. Det kan indikera på att det rör sig om yrkeskriminella som är mer organiserade, säger Brehm. 

Polisen kan också vara på väg att lösa flera av inbrotten som inträffat den senaste månaden. I helgen greps en misstänkt inbrottstjuv på bar gärning i Mölnlycke och polisen arbetar nu för att se om tjuven går att koppla till andra inbrott i området. 

Toppen inte här än

Brehm berättar att tjuvarna riktar in sig på bostäder där människor är bortresa eller av någon annan anledning inte är hemma. För att förebygga att inbrotten inträffar uppmanar han människor att hjälpas åt för att hålla koll på vilka människor som rör sig i deras kvarter. Under hösten är mindre folk i rörelse utomhus vilket underlättar tjuvarnas arbete när det gäller att rekognosera var de ska slå till. 

– Tjuvarna har lärt sig att läsa ut vilka hus som står tomma. Vi ser också att inbrotten företrädelsevis inträffar i områden där det inte finns någon grannsamverkan. Grundbulten för att förebygga inbrott är att hjälpas åt och titta till varandras bostäder, säger Niklas Brehm. 

Polisen befarar också att inbrotten som inträffat den senaste månaden bara är början på tjuvarnas framfart. 

– Inbrotten ökar alltid under hösten och brukar nå en topp under vecka 44 och det gäller att människor är medvetna om att den här säsongen har börjat, säger Niklas Brehm. 

Här kan du läsa mer om hur du och dina grannar kan hjälpas åt för att stoppa tjuvarna. 

Fakta: Månader, dagar och tider

Enligt polisens statistik är det störst risk för att drabbas av bostadsinbrott under februari, november och december (210-220 anmälningar 2016) i Göteborgsområdet. April och maj (100-110) är minst drabbade.
Bland veckodagarna sticker lördag (22 procent) ut som farligast och söndag (9 procent) som ofarligast.
De tidpunkter mellan vilka inbrotten oftast äger rum är klockan 14-18 på eftermiddagarna.

Fakta: Enkla tips för att undvika inbrott

  • Informera dina grannar om och när du inte är hemma.
  • Be någon tömma din brevlåda och ta hand om din post.
  • Ha ljus på inomhus, antingen via tidsinställd timer eller genom att någon granne tänder lampor vid olika tidpunkter.
  • Skapa ljud inne, gärna genom att ha radion påslagen.
  • Skriv absolut inte på sociala medier – typ Facebook, Twitter eller Instagram – att du är bortrest.
  • Be en granne att parkera sin bil på din uppfart lite då och då.
  • Se om någon bekant kan skotta snö eller sopa löv i anslutning till fastigheten.
  • Förvara framför allt stegar, men även trädgårdsredskap och verktyg, inomhus så en tjuv inte kan använda dem för att göra inbrott.

Källa: Polismyndigheten.

Mest läst