Immunterapi förlänger livet för lungcancersjuka

Det räknas som ett stort genombrott inom forskarvärlden. Immunterapi har visat sig förlänga livslängden hos patienter med spridd cancer och i vissa fall även fått tumörer att försvinna. – Det är långvariga behandlingseffekter som vi inte sett tidigare, säger docenten Lars Ny.

ANNONS
|

Som ett alternativ till cellgifter finns sedan en tid tillbaka en ny behandlingsform mot vissa cancertyper i Sverige. Immunterapi innebär förenklat att patienten får ett dropp med antikroppar som gör att kroppens egna vita blodkroppar aktiveras och angriper cancercellerna.

– Kunskapen om hur man kan arbeta med att förändra immunsystemets respons har funnits sedan ett femtontal år tillbaka och Göteborg var med i de första studierna som gjordes i detta, berättar överläkaren och docenten Lars Ny, tidigare medicinskt ansvarig för den kliniska prövningsenheten på onkologen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Resultaten över förväntan

Efter flera år av forskningsstudier där man testat en ny typ av läkemedel (så kallad PD-1 hämmare) på patienter med spridd malignt melanom, började man förra sommaren att använda dessa läkemedel som en standardbehandling för den cancerformen.

ANNONS

– Studierna visade på så lyckosamma resultat att man inte ens hann registrera behandlingen för malignt melanom innan studier påbörjades på andra stora cancergrupper, berättar Lars Ny.

Just nu pågår forskning där patienter med spridd lungcancer och njurcancer ingår. Även här har resultaten visat sig vara över förväntan då tumörerna hos patienter minskat eller helt och hållet luckrats upp.

– Vi ser långvariga behandlingseffekter som vi inte sett tidigare. Tidigare har det handlat om att "hålla sjukdomen i schack" men nu kan vi prata om en långtidsöverlevnad som kan sträcka sig i flera år eller längre. Vi har ett antal patienter som varit symptomfria länge och vissa har inte fått återfall i sjukdomen. Det är ett stort genombrott inom forskningen, säger Lars Ny.

Stora förhoppningar om framtiden

Som onkolog vill han dock vara försiktig med att prata om behandlingen som ett eventuellt framtida botemedel.

– Förhoppningarna är stora runt detta. Men vi är inte i ett läge där vi skulle kunna friskförklara patienter som genomgått behandlingen. Vanligtvis ska man som patient ha varit symptomfri i fem år innan man kan friskförklaras, men i detta fall kommer nog observationstiden efter avslutad behandling att sträcka sig längre än så, menar han.

ANNONS

I Europa har immunterapi med PD-1 hämmare under senaste året godkänts som behandling mot lung- och njurcancer. I Sverige befinner man sig nu i en fas där man övergår från att ha gett dessa behandlingar endast i studier till att börja inkludera dem som en delav cancervårdens standardläkemedel.

Om immunterapi

Immunterapi är ett sätt att få kroppens immunförsvar att angripa cancerceller så som immunförsvaret skyddar oss mot andra smittämnen.

Läkemedlet ges via dropp på sjukhus med regelbundna intervaller. Behandlingen blev först godkänd mot malignt melanom. Just nu pågår studier där man testar läkemedlet på patienter med lung- och njurcancer.

ANNONS